Programul Rabla pentru electrocasnice pentru 50 mii de familii

Publicat:

Guvernul Republicii Moldova și UE implementează Programul Rabla pentru Electrocasnice (parte a ECIPES) pentru 50 mii de familii, începând cu 2023. Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, a apreciat lansarea programului și îndeamnă cetățenii țării să acceseze platforma ecovaucer.md pentru a se înscrie și a participa la program începând cu finele lunii noiembrie.

 Iurie Calestru a remarcat că propgramul își propune să sprijine cetățenii Republcii Moldova în vederea schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere al consumului, cu 80% costuri acoperite din fondurile U. Dar și schimbarea gratuită a becurilor pe led-uri energo-eficiente.


Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

Iurie Calestru a remarcat că Programul Rabla pentru Electrocasnice este parte a ECIPES conceput de societatea civilă și prezentat în iunie 2019. Programul are trei direcții esențiale: sprijinul direct al tinerilor în afaceri, a primăriilor care lansează proiecte de dezvoltare și, respectiv, a cetățenilor care vor să își schimbe electrocasnicele pe altele  mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit lui Iurie Calestru, prin ECIPES va putea fi realziată mai eficient absorbția fondurilor europene de către Republica Moldova. Inovația acestui program constă în accesibilitatea fondurilor la un click distanță, excluzând birocrația și asigurând timpul optim al realziării, totul realizându-se prin inteligența artificială.

Programul Rabla pentru Elecrorcasnice va ajunge la 50 de mii de familii și în perspectivă indicatorul poate să crească la 200 de mii de familii. Datorită acelui eco-voucher se va reduce consumul de energie electrică, se vor genera economii, se va reduce amprenta de carbon. Iurie Calestru consideră că proiectul este un succes și un indicator că autoritățile centrale se bucură de susținerea partenerilor externi. Aprecizază că acest concept propus de societatea civilă a fost auzit.

Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

Iurie Calestru mai îndeamnă beneficiarii programului să apeleze la numărul de telefon: 0 8005 5005 pentru detalii în vederea schimbării electrocasnicelor vechi și neeficiente energetic pe altele noi cu eficiență energetică sporită.

Directorul de programe IDEP Moldova a remarcat că pentru dezvoltarea proiectului, în perioada 2019-2023 conceptul a fost susținut prin scrisori ale conducerii mai multor instituții din Moldova și România. Una din direcțiile prioritare IDEP este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Moldova odată cu obținerea statutului de țară canddiat la UE.

CITESTE SI

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare Un bărbat de 55 de ani a fost condamnat la închisoare pentru un an și jumătate,...

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024 Toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi aleși până la începutul primăverii 2024....

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română

Moldovenii REFUZĂ să vorbească limba română Un vlogger din România, Cosmin Avram, a vizitat recent Republica Moldova. Acesta a mers în UTA Găgăuzia, pentru a...

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.