Proliferare îngrijorătoare de rachete sol-aer uşoare în Orientul Mijlociu (raport)

Publicat:

Proliferare îngrijorătoare de rachete sol-aer uşoare în Orientul Mijlociu (raport)

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord se confruntă cu o proliferare de rachete sol-aer uşoare, în special în rândul grupărilor armate nestatale, avertizează un raport al organizaţiei specializate Small Arms Survey, publicat vineri, potrivit AFP.

Grupul de cercetare independent relevă că aceste sisteme portabile de apărare sol-aer, cunoscute sub acronimul anglofon MANPAD, pot fi utilizate atât împotriva avioanelor civile, cât şi a celor militare, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Acestea sunt prezente atât în versiunile mai vechi, încă utilizabile, cât şi în versiunile moderne, mai precise.

“În pofida eforturilor internaţionale îndelungate pentru a reduce proliferarea ilicită de MANPAD-uri, grupările armate din Orientul Mijlociu continuă să achiziţioneze astfel de sisteme”, explică organizaţia cu sediul central la Geneva.

Ea a identificat 12 modele diferite de MANPAD-uri, lansate de obicei de pe umăr, în arsenalele grupărilor armate din 13 din cele 26 de ţări din regiune între 2015 şi jumătatea anului 2023.

“MANPAD-urile de concepţie chineză înlocuiesc treptat modelele ruseşti/sovietice”, se menţionează în raportul Small Arms Survey, care adaugă faptul că cele mai multe dintre ele ajung în regiune prin ţările terţe importatoare.

În regiune, îndeosebi în Siria, circulă şi MANPAD-uri de concepţie nord-coreeană.

În timp ce dispozitive de concepţie mai veche au fost identificate în cele 13 ţări vizate, dintre care patru nu dispuneau de altele, “grupări armate din cel puţin nouă state au avut acces” la MANPAD-uri mai moderne, cu capacităţi mai dezvoltate, în special împotriva ţintelor militare.

Discuţiile cu experţii au făcut ca organizaţia să dezmintă ideea general acceptată că durata de viaţă a acestor arme este limitată, bazându-se în special pe utilizarea unor dispozitive vechi de mai multe decenii în Fâşia Gaza şi Irak.

“Transferurile operate de guverne străine constituie sursa principală” a acestor arme, Iranul fiind considerat “cel mai prolific furnizor”, se precizează în comunicat.

Republica islamică alimentează în special aşa-numita “Axă a Rezistenţei”, o coaliţie formată din Hezbollahul libanez, rebelii houthi din Yemen şi mai multe miliţii în Irak şi Siria.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Pe de altă parte, Small Arms Survey afirmă că, în perioada analizată, nu a fost identificat niciun sistem din ţările NATO în regiune.

Printre utilizatorii identificaţi de organizaţie se numără, în special, Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), gruparea jihadistă Statul Islamic şi filialele sale, Hezbollahul libanez, Armata Naţională libiană, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi rebelii houthi din Yemen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe troleibuze staționează la Buiucani

Mai multe troleibuze staționează la Buiucani Mai multe troleibuze staționează la Buiucani din cauza unui deranjament la rețeaua de contact. Citește: Moldova va beneficia de sprijin...

Parlicov: R.Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă Transnistria

Parlicov: R.Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă Transnistria Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă...

Moldova va beneficia de sprijin financiar suplimentar de 30 de milioane de euro din partea Norvegiei

Moldova va beneficia de sprijin financiar suplimentar de 30 de milioane de euro din partea Norvegiei Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar suplimentar...

Verificați actele înainte de a porni la drum, mai ales dacă aveți copii mici

Verificați actele înainte de a porni la drum, mai ales dacă aveți copii mici Verificați actele înainte de a porni în străinătate, mai ales dacă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.