Promo-LEX cere intervenția ONU în cazul Horjan
În contextul asasinării opozantului de la Tiraspol Oleg Horjan, Asociația Promo-LEX cere intervenția raportoarei speciale a ONU Irene Khan.
Potrivit Asociației, Horjan a fost una dintre puținele persoane publice care a luptat pentru drepturile locuitorilor regiunii transnistrene, iar circumstanțele violente ale omorului ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de la Tiraspol, transmite Știri.md.
Promo-LEX cere intervenția ONU în cazul Horjan
În acest sens, Promo-LEX a solicitat raportoarei să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, printre care instituirea unor sancțiuni precum interdicții de călătorie și înghețare a activelor persoanelor care participă la violarea drepturilor omului.
Reprezentanții Asociației au menționat că în contextul omorului lui Oleg Horjan, dar și ca urmare a încălcărilor grave ale libertății de exprimare în regiunea transnistreană, au expediat o notă de informare Raportoarei speciale a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, Irene Khan.
Citeşte şi: Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise – Stiripesurse.md
Asociația a solicitat intervenția promptă a acesteia și a încurajat să expedieze autorităților constituționale ale Republicii Moldova, dar și administrației de facto recomandări concrete pentru asigurarea respectării libertății de exprimare în stânga Nistrului.
„La o distanță de mai bine de 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova lipsesc, cu desăvârșire, mecanismele eficiente de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În continuare acest teritoriu nu este accesibil pentru instituțiile naționale și internaționale de monitorizare, iar prezența fenomenului de impunitate perpetuează încălcarea sistemică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. (…) Cea mai recentă victimă este Oleg Horjan, activist politic din stânga Nistrului, omorât la 17 iulie 2023 în circumstanțe suspecte în propria locuință din mun. Tiraspol, regiunea transnistreană (zona de securitate). Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene, fiind eliberat din detenția ilegală la finele lunii decembrie 2022″, a menționat Promo-LEX.
Promo-LEX cere intervenția ONU în cazul Horjan
„Mai multe cazuri și situații individuale produse în ultimii ani, evidențiază starea alarmantă a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană. Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de facto de la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al regiunii”, se mai arată în declarația asociației.
Citeşte şi: Românii se confruntă cu invadatorii urși: ‘Mi-a băut tot whiskyul’ – Stiripesurse.md
Astfel, având în vedere evoluțiile îngrijorătoare din regiunea transnistreană, Promo-LEX a solicitat Raportoarei Speciale să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, după cum urmează:
- Procuraturii Generale a Republicii Moldova să asigure o anchetă minuțioasă, imparțială și transparentă asupra circumstanțelor morții activistului Oleg Horjan. Să promoveze necesitatea unor investigații independente, transparente și cuprinzătoare pe acest caz;
- comunității internaționale să instituie sancțiuni specifice, interdicții de călătorie și înghețare a activelor în conformitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului a persoanelor care participă la violarea gravă a drepturilor omului;
- administrației de facto de la Tiraspol să înceteze imediat toate încălcările libertății de exprimare și de asociere, să revoce așa numitele legi și orice alte reglementări care limitează libertatea de exprimare, să respecte și să susțină standardele internaționale privind drepturile omului”.