Promo-LEX exprimă o serie de îngrijorări față de proiectul privind votul prin corespondență

Publicat:

Promo-LEX exprimă o serie de îngrijorări față de proiectul privind votul prin corespondență

Asociația Promo-LEX subliniază importanța adoptării votului prin corespondență ca o soluție viabilă, recunoscând necesitatea de a asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul în care se află. În același timp, experții asociației evidențiază o serie de aspecte problematice și lacune în proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență prezentat recent de PAS. Potrivit lor, una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului. Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal, transmite IPN.

Promo-LEX a prezentat o opinie cu privire la proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, document ce urmează să fie prezentat astăzi în cadrul consultărilor publice organizate de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Această opinie subliniază o serie de îngrijorări și recomandări.


Citește și La frontiera moldo-ucraineană: depistate șase colete cu țigări de contrabandă și documentate două persoane

Contextul inițiativei de pilotare a votului prin corespondență este esențial pentru înțelegerea necesității unei asemenea măsuri. Alegerile recente, în special cele prezidențiale din 2020 și parlamentare anticipate din 2021, au evidențiat o participare semnificativă a cetățenilor moldoveni din diaspora. Cu toate acestea, provocările precum cozile lungi la secțiile de votare și epuizarea buletinelor de vot au subliniat necesitatea unor mecanisme alternative de votare. Asociația consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil tuturor alegătorilor care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot.

Recomandările organizației vizează îmbunătățirea proiectului de lege în conformitate cu principiile democratice și electorale, inclusiv prin obținerea unei opinii pozitive din partea organismelor internaționale relevante, precum Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO.

Promo-LEX exprimă o serie de îngrijorări față de proiectul privind votul prin corespondență

Un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. Autorii susțin că această inițiativă vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii moldoveni din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de votare sunt foarte mari. Potrivit proiectului, votul prin corespondență ar urma să fie implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa PAS, menționând că aceasta încalcă grav Constituția Republicii Moldova, discriminează majoritatea alegătorilor în raport cu minoritatea alegătorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.