Promo-LEX: În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale a crescut numărul cazurilor de corupție

Publicat:

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activismul concurenților a crescut semnificativ, la fel și numărul cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative și al celor cu potențial de corupere a alegătorilor.

Potrivit Asociației Promo-LEX, s-a majorat esențial și cuantumul cheltuielilor neraportate, raportul nr. 4 de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie.


Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Cu referire la hotărârea CEC de a obliga nouă consilii electorale de circumscripție să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului ”Șansă”, Promo-LEX notează că atât finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cât și coruperea alegătorilor sunt încălcări grave ale procesului electoral, de natură să influențeze rezultatele alegerilor. Acțiunile autorităților de a opri aceste fenomene sunt necesare în contextul unui scrutin electoral în desfășurare.

În același timp, Promo-LEX consideră că autoritățile ar urma să examineze legalitatea și constituționalitatea acțiunilor deliberate ale Partidului ”Șansă” de a se asocia cu imaginea fostului Partid ”ȘOR”, declarat neconstituțional.

Promo-LEX își exprimă îngrijorarea față de tendința de susținere de către anumiți concurenți a unor candidați independenți sau desemnați de alte partide politice.

De asemenea, asociația consideră că susținerea anumitor candidați independenți dă către partide politice trebuie reflectată în rapoartele financiare ale concurenților.

Dublarea cazurilor de abuz de resurse administrative

Potrivit raportului Promo-LEX, în ultimele două săptămâni de campanie electorală, activismul concurenților a crescut semnificativ, aceștia desfășurând de circa patru ori mai multe activități de promovare, comparativ cu perioada precedentă de observare.

În total, au fost desfășurate cel puțin 1.421 de activități de promovare. Cei mai activi au fost: PAS – cu 22% din activități, PSRM – 19%, PȘ – 13% și PDCM – 6%.

Numărul cazurilor pe care Promo-LEX le califică drept utilizare abuzivă a resurselor administrative practic s-a dublat. Au fost constatate, în total, 77 de astfel de cazuri, între care: implicarea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcții publice – 21 cazuri (PAS); implicarea APL în activități de promovare electorală a candidaților – 15 cazuri (6 – CI Lupov Veaceslav, 9 cazuri – PȘ); atribuirea de către candidații electorali a meritelor pentru lucrările/serviciile de uz public efectuate din bani publici – 16 cazuri (6 – PȘ, 5 – PAS, 4 – MAN, 1 – LOC); organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor publice în timpul programului de muncă – 25 cazuri (6 – PSRM, 5 – PAS, câte 4 – PLDM și PDCM, câte 2 – PSDE și CI Vrabie Vitalie, câte un caz – PR și CI Anastasov Serghei).

Au fost observate cel puțin cinci cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor (2 cazuri – PȘ, câte un caz – PAS, PLDM, CI Zagorcea Iurie).

Observatorii Promo-LEX au constat multiple cazuri de încălcare a legislației privind publicitatea electorală: amplasare neautorizată a publicității (96 de cazuri); lipsa informației complete în publicitatea electorală (95 cazuri) și distribuirea publicității electorale concomitent cu cea politică (nouă cazuri).

Donații lacunare și cheltuieli neraportate

În perioada 6 – 27 octombrie 2023, 30 formațiuni politice și 16 candidați independenți (CI) au raportat venituri în valoare totală de 29,8 mil. de lei. Cele mai multe venituri (69%) au fost raportate de cinci concurenți: PAS – 23%, PSRM – 15%, PȘ – 12%, PN – 11% și MAN – 9%. Circa jumătate din acestea sunt donații de la persoane fizice, iar 40% – venituri transferate din contul partidelor politice. Au fost raportate cheltuieli de 28,2 mil. de lei, dintre care 1,4 milioane de lei au fost din donații materiale.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

În urma analizei rapoartelor financiare ale concurenților electorali, observatorii Promo-LEX au identificat colectarea donațiilor în numerar cu depășirea limitelor legale în cazul a 5 concurenți electorali (ALDE, PȘ, PSRM și 2 CI). De asemenea, în cazul a doi concurenți electorali (PAS și MAN) a fost observată colectarea donațiilor de la persoane juridice care, în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale, au încheiat contracte de achiziții publice. 6 concurenți (PAS, MAN, CUB, PLDM, PȘ și LOC) au raportat donații de la persoane juridice ce înregistrează restanțe la bugetul de stat.

Misiunea de promovare a Promo-LEX a estimat o sumă totală a cheltuielilor neraportate la CEC de cel puțin 2.159.207 de lei pentru activitățile de campanie desfășurate de 24 formațiuni politice și 23 CI. Din totalul cheltuielilor estimate drept neraportate, 42% au fost pentru PR, urmat de PȘ – 14%, PAS – 10% și PSRM – 9%

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European

Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European Lotul național de box a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat juniorilor, care...

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

VIDEO – Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM

VIDEO - Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Republicii Moldova eliberarea...

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea Autoritățile anunță că alerta s-a dovedit a fi falsă. Astfel, Aeroportul și-a reluat activitatea în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.