Propagandiștii Kremlinului au o nouă preferată după căderea în dizgrație a lui Carlson

Publicat:

Propagandiștii Kremlinului au o nouă preferată după căderea în dizgrație a lui Carlson

Favoriții propagandiștilor de la posturile rusești de televiziune au pierdut teren în fața congresmenei americane Marjorie Taylor Greene, intrată recent în grațiile lor după ce s-a pronunțat împotriva ajutorului american pentru Ucraina, relatează Daily Beast.

În ultimii ani, fragmente din emisiunea fostului moderator Fox News Tucker Carlson erau difuzate cu mare regularitate la posturile de televiziune afiliate Kremlinului – jurnalistul american stârnind admirație până în punctul în care unii au spus că ar putea fi singurul american pe care nu l-ar ucide, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : 34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)

Dar după interviul neinspirat cu președintele rus Vladimir Putin, urmat de comentarii sarcastice din partea amândurora, farmecul lui Carlson s-a pierdut. Într-o manieră similară, numirea lui Mike Johnson a fost salutată cu entuziasm pe fondul așteptării că acesta – la cererea lui Trump -să blocheze ajutorul american pentru Ucraina. Preț de câteva luni, asta s-a și întâmplat, ceea ce a făcut-o pe moderatoarea Olga Skabeeva să îl numească „Johnson al nostru”.

Însă, după ce acesta a întors foaia, propagandiștii ruși s-au lansat în dezbateri menite să stabilească dacă actualul președinte al Camerei Reprezentanților, majoritar republicană, a fost „cumpărat” sau pur și simplu a fost manipulat de democrați.

În ultima vreme, acești favoriți au fost clar surclasați de congresmena Marjorie Taylor Greene, care este acum preferata televiziunilor controlate de Kremlin. Anterior, Greene era subiect de batjocură fiind frecvent ridiculizată pentru incultură și dată drept exemplu al prostiei incredibile a americanilor – un refren popular în mass-media rusă. După ce au râs de confuzia făcută de Greene între gazpacho și Gestapo-ul nazist și de afirmația ei că incendiile din California au fost provocate de „lasere spațiale evreiești”, propagandiștii de frunte ai Kremlinului au mers și mai departe, spunând că ea este dovada grăitoare a „debilității mintale” a politicienilor occidentali.

Atitudinea lor s-a schimbat însă aproape total după ce Greene a început să vină cu genul de declarații pe care mașinăria de propagandă rusă le consideră în special utile. Mesajele sale pe fostul Twitter, în care cataloga NATO drept o organizație inutilă și cerea retragerea SUA din alianța pe care o conduce în prezent, au fost citate la televiziunea de stat și descrise drept „senzaționale”. În interpretarea moderatorului Evgheni Popov, această retorică are următorul sens: „Ea crede că americanii ar trebui să-l ajute pe Putin să câștige. Da, ați auzit bine. Să-l ajute să câștige în Ucraina”.

Afirmațiile nefondate ale lui Greene potrivit cărora SUA „sprijină naziștii din Ucraina” au fost salutate cu același entuziasm de propagandiștii televiziunii de stat și difuzate pe mai multe canale. Vechile opinii despre congresmenă nu au descurajat nicidecum mass-media controlată de stat să folosească declarațiile înșelătoare ale lui Greene în avantajul lor. Congresmena americană a început să fie adulată de publicul acestor televiziuni până la punctul în care propagandistul favorit al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a proclamat: „Slavă Domnului că există”.

Șefa rețelei de televiziune RT, Margarita Simonian nu uită niciodată să sublinieze cât este de important ca occidentali influenți să repete subiectele de discuție rusești – de altfel, admițând deschis că rețeaua sa desfășoară operațiuni secrete în Statele Unite și în alte țări, în timp ce a caracterizat aceste eforturi drept „imperiul proiectelor secrete care lucrează cu opinia publică”.

„Semnale bune de la Washington”

Greene este menționată în cele mai populare programe ca o dovadă prin excelență că fisurile din sprijinul republicanilor pentru Ucraina constituie „semnale bune de la Washington”. Soloviov și invitații săi chiar au promovat-o pe Marjorie ca fiind o posibilă înlocuitoare a lui Donald Trump ca viitor președinte al SUA – în timp ce au admis totuși că deputata este „cam haioasă”.

Cele mai recente luări de poziție ale lui Greene i-au consolidat acesteia statutul de una dintre cele mai utile unelte ale Moscovei. Principalii propagandiști au lăudat eforturile ei de a amenința  președinția lui Mike Johnson la Camera Reprezentanților după ce acesta a anunțat că va supune în sfârșit la vot ajutorul salvator al SUA pentru Ucraina. În mod similar, ei au vorbit cu satisfacție de o serie de amendamente la proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina propuse de Greene, inclusiv unul care prevede ca orice membru al Congresului care votează în favoarea pachetului de ajutor „să se înroleze în armata ucraineană”.

Greene a depus peste 20 de amendamente, iar majoritatea sună ca și cum ar fi fost elaborate de însuși Ministerul rus al Afacerilor Externe , notează Daily Beast. De pildă, congresmena cere Ucrainei să-și închidă toate laboratoarele biologice, să dovedească faptul că „bisericile creștine din Ucraina pot funcționa fără interferențe guvernamentale” și să fie interzisă finanțarea până când „restricțiile impuse maghiarilor din Transcarpatia” și altor minorități nu vor fi anulate.

Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!

În timpul ediției de joi a emisiunii „Seara cu Vladimir Soloviov”, expertul în America, Dmitri Drobițki, a lansat îndemnul ca atenția să fie mutată de pe Mike Johnson pe Greene. „Problema nu e Johnson. Președintele Johnson nu este cel care conduce Congresul. Marjorie Taylor Greene conduce Congresul! Este vorba despre cei cărora ea este dispusă să le dea banii. Toată lumea se teme de ea! Ea este peste tot, în fiecare comisie, implicată în toate procedurile de destituire… Acesta este un fenomen curios în tabăra adevăratului nostru dușman. Acesta este genul de oameni care lucrează în Congresul lor”.

Alesul democrat în Florida, Jared Moskowitz, a propus propriul său amendament prin care Greene să fie numită „trimis special al lui Vladimir Putin în Congresul Statelor Unite”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ 20 de aparate performante de anestezie au fost donate unor instituții medicale

FOTO/ 20 de aparate performante de anestezie au fost donate unor instituții medicale Un număr de 20 de aparate de anestezie performante, care includ și...

Vicepremierul Dumitru Alaiba: Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT per capita din Europa

Vicepremierul Dumitru Alaiba: Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT per capita din Europa Republica Moldova are cei mai mulți angajați în...

Turneul de fotbal Chișinău European Media Cup 2024 se va desfășura duminică la Chișinău, ora 10:00

Turneul de fotbal Chișinău European Media Cup 2024 se va desfășura duminică la Chișinău, ora 10:00 Turneul de fotbal Chișinău European Media Cup 2024 se...

Înghețata din lapte de scroafă: ce gust are și cine o produce

Înghețata din lapte de scroafă: ce gust are și cine o produce Erik Stegink, un fermier inovator din satul Bathmen, regiunea Overijssel, a creat prima...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.