Protest în fața unei închisori din Iran unde autoritățile se pregăteau să execute alți doi protestatari

Publicat:

Zeci de persoane au manifestat peste noapte în fața unei închisori din Iran, în contextul în care autoritățile se pregătesc să execute alți doi participanți la mișcările antiguvernamentale, informează mediafax.

Protestul a avut loc în noaptea de duminică spre luni în fața închisorii Rajai Shahr din orașul Karaj. Oamenii s-au adunat în fața închisorii după ce activiștii au avertizat că Mohammad Ghobadlou și Mohammad Boroughani au fost transferați la izolare în vederea pregătirii execuției. Potrivit unor înregistrări video, mulțimea amenință cu revolta și scandează sloganuri prin care avertizează autoritățile să nu procedeze la execuții.


Citește și : Forţele ucrainene rămân pe poziţii în două oraşe-cheie din estul Ucrainei

Mama lui Ghobadlou, care a declarat anterior că fiul ei suferă de tulburare bipolară, a fost filmată în timp ce spunea mulțimii că 50 de medici au semnat o petiție prin care îi cer șefului sistemului judiciar să înființeze o comisie care să analizeze sănătatea bărbatului. Se pare că execuțiile au fost amânate ca urmare a protestului.

La 24 decembrie, Curtea Supremă a confirmat condamnarea la moarte a lui Ghobadlou, în vârstă de 22 de ani. El a fost condamnat pentru „dușmănie împotriva lui Dumnezeu” după ce a fost acuzat că a intrat cu mașina într-un grup de polițiști în timpul unui protest din Teheran, în septembrie, omorând unul dintre ei și rănind alții. El a fost judecat fără avocatul său ales, care a declarat că acuzarea s-a bazat pe probe false. De asemenea, Amnesty International s-a declarat îngrijorată de faptul că a fost supus la tortură sau rele tratamente în arest, citând un raport medico-legal care a indicat vânătăi și răni pe braț, cot și omoplat.

Mohammad Boroughani, în vârstă de 19 ani, a fost judecat alături de Ghobadlou și a fost condamnat tot pentru „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”. El a fost acuzat că ar fi mânuit o macetă, ar fi incendiat o clădire guvernamentală și ar fi rănit un ofițer de securitate. De asemenea, el a fost acuzat că a „încurajat” alte persoane să participe la proteste prin intermediul rețelelor de socializare.

Doi protestatari au fost spânzurați sâmbătă, ceea ce a provocat o condamnare internațională. Biroul ONU pentru drepturile omului a deplâns execuțiile „șocante” ale lui Mohammad Mahdi Karami și Seyed Mohammad Hosseini, despre care a spus că au avut loc în urma unor „procese nedrepte bazate pe mărturisiri forțate”. Un tribunal revoluționar i-a găsit pe cei doi bărbați vinovați pentru implicarea în uciderea unui membru al forțelor paramilitare Basij în Karaj, în noiembrie. Ambii au negat acuzațiile și au declarat că au fost torturați.

Luni, separat de cele două cazuri, sistemul judiciar a anunțat că un tribunal din Isfahan a condamnat la moarte trei persoane pentru un atac comis în timpul protestelor din oraș la 16 noiembrie, în care trei membri ai personalului de securitate au fost împușcați mortal. Saleh Mirbasheri Boltaqi, Majid Kazemi Sheikh-Shabani și Saeed Yaqoubi Kordsofla au fost condamnați pentru „ușmănie împotriva lui Dumnezeu”. Alți doi inculpați au fost condamnați la închisoare pentru presupusa lor implicare în atac, inclusiv fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani. Nasr-Azadani, în vârstă de 26 de ani, a fost condamnat la 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de trei acuzații, inclusiv de „complicitate la dușmănie împotriva lui Dumnezeu”.

Citește și : Facebook ELIMINĂ postările care sprijină asaltul din Brazilia

Până în prezent, patru persoane au fost executate în legătură cu protestele care au izbucnit în septembrie după moartea în arest a unei femei reținute de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „necorespunzător”.

Cel puțin 519 protestatari și 68 de membri ai personalului de securitate au fost uciși în timpul tulburărilor, potrivit Agenției HRANA. Potrivit acesteia, alți 19.290 de protestatari au fost arestați și se crede că 111 dintre ei sunt „sub amenințarea iminentă a unei condamnări la moarte”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.