Proteste în Iordania împotriva creşterii preţului la combustibil; un poliţist ucis în tulburări de stradă

Publicat:

În Iordania au fost organizate vineri manifestaţii sit-in, a doua zi după ce un poliţist a murit în sudul ţării pe fondul revoltelor legate de creşterea preţului la combustibil şi de scumpirea vieţii. Militanţii cer intensificarea protestelor, relatează Reuters, citând martori şi surse de securitate, potrivit agerpres.  

Potrivit autorităţilor, poliţistul a fost ucis joi seara de un foc de armă tras de un necunoscut, după descinderea poliţiei într-un cartier din oraşul Maan pentru a pune capăt unor revolte în care tineri au atacat proprietăţi guvernamentale.


Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Tensiunile au crescut la Maan şi în mai multe oraşe din sudul Iordaniei în special după o serie de greve sporadice ale şoferilor de camion în semn de protest împotriva preţurilor ridicate ale combustibilului, care se resimt şi în bugetele gospodăriilor din Iordania.

Ministrul de interne Mazen Farrayeh a declarat într-o conferinţă de presă că guvernul va lua măsuri dure şi va mobiliza forţe de ordine în număr şi mai mare împotriva protestatarilor violenţi.

“Am constatat o creştere importantă a faptelor violente”, a notat ministrul.

Deşi vineri străzile erau calme, protestele au continuat sporadic, mai mulţi manifestanţi luând parte la demonstraţii sit-in în faţa moscheii principale din Maan şi a unei moschei din capitala Amman după rugăciunea de vineri, iar militanţii au făcut apel la intensificarea manifestaţiilor.

În cursul nopţii, forţele de ordine au alungat zeci de tineri care aruncau pietre la Amman, Zarqa, Irbid şi alte oraşe unde, potrivit ministrului de interne, protestatarii au incendiat bunuri publice, au vandalizat clădiri de stat şi au blocat şosele importante din regat dând foc la cauciucuri.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Guvernul de la Amman a promis că va analiza solicitările şoferilor de camion, dar a subliniat că a alocat deja peste 500 de milioane de dinari (700 milioane dolari) plafonării preţurilor la combustibil în acest an şi nu mai poate creşte această sumă, pentru a evita încălcarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

În Iordania au mai avut loc proteste în ultimii ani, fiind de obicei paşnice şi susţinând implementarea de reforme democratice şi combaterea corupţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.