Proteste în Tunisia împotriva şefului statului Kais Saied

Publicat:

Peste 2000 tunisieni au ieşit duminică în stradă pentru a protesta împotriva preşedintelui Kais Saied, cerând revenirea la ordinea democratică normală şi respingând înlocuirea lui cu o comisie electorală independentă, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

“Oamenii vor democraţie” şi “Saied a adus ţara în pragul inaniţiei”, au scandat, între altele, protestatarii în piaţa centrală din capital Tunis.


Citește și : G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă (Baerbock)

A fost cea mai amplă manifestaţie împotriva şefului statului, survenind la o săptămână după o alta mult mai limitată ca participare.

Protestul a fost organizat de Frontul de salvare naţională, format recent de cinci partide care i se opun lui Saied, inclusiv Ennahdha, “oaia neagră” a preşedintelui.

“A devenit clar că strada susţine revenirea la calea democratică”, a subliniat Samira Chaouachi, vicepreşedinta parlamentului dizolvat în martie şi care, asemenea altor oponenţi ai lui Saied, îl acuză pe acesta de lovitură de stat.

După luni de blocaj politic, Kais Saied, ales la sfârşitul lui 2019, şi-a asumat puteri depline la 25 iulie anul trecut, prin demiterea premierului şi suspendarea parlamentului dominat de partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, adversarul său politic nr.1, înainte de a-l dizolva în martie a.c.

Saied dezminte că a fost vorba de o lovitură de stat, susţinând că intervenţia sa a fost legală şi necesară pentru a salva ţara dintr-o situaţie de paralizie politică şi stagnare economică, sub conducerea unei elite corupte care preluase controlul asupra guvernului.

De atunci, el guvernează prin decrete, iar la finele lui martie a dizolvat şi modificat Consiliul superior al magistraturii, precum şi autoritatea electorală.

La presiunile oponenţilor, Saied a anunţat un referendum privind Constituţia, pentru 25 iulie, şi alegeri legislative la 17 decembrie.

Citește și : Miniştrii agriculturii din G7 critică decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu

Economia şi finanţele publice ale Tunisiei rămân însă în criză, autorităţile fiind în discuţii cu FMI pentru un pachet de asistenţă, pe fondul sărăciei şi dificultăţilor materiale cu care se confruntă tot mai mulţi tunisieni.

În plus, deciziile lui Saied au aruncat ţara în cea mai mare criză politică de după revoluţia din 2011, punând în pericol drepturile şi libertăţile câştigate acum 11 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.