Proteste reprimate violent în Georgia (VIDEO)! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Publicat:

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Poliţişti mascaţi au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.


Mai devreme în cursul serii, protestatarii se adunaseră în faţa clădiri Parlamentului pentru a manifesta împotriva proiectului de lege privind “influenţa străină”, pe care îl consideră un pericol la adresa libertăţii.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Bruxellesul a afirmat că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Citeşte şi: Parola 12345 a fost interzisă în Marea Britanie. Măsura are ca scop protejarea consumatorilor de hackeri – Stiripesurse.md

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest text, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii spun că proiectul este inspirat de legea rusă privind “agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi vocile disidente.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ speră să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

“Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o manifestantă de 21 de ani.”Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat ea.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, potrivit postului de televiziune independent Formula TV.

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul de lege nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În luna decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat că ţara caucaziană va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a putea începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.