Proteste reprimate violent în Georgia (VIDEO)! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Publicat:

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Poliţişti mascaţi au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.


Mai devreme în cursul serii, protestatarii se adunaseră în faţa clădiri Parlamentului pentru a manifesta împotriva proiectului de lege privind “influenţa străină”, pe care îl consideră un pericol la adresa libertăţii.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Bruxellesul a afirmat că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Citeşte şi: Parola 12345 a fost interzisă în Marea Britanie. Măsura are ca scop protejarea consumatorilor de hackeri – Stiripesurse.md

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest text, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii spun că proiectul este inspirat de legea rusă privind “agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi vocile disidente.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ speră să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

“Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o manifestantă de 21 de ani.”Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat ea.

Proteste reprimate violent în Georgia! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, potrivit postului de televiziune independent Formula TV.

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul de lege nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În luna decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat că ţara caucaziană va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a putea începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Franța se desparte de aliații săi occidentali și susține cererea de arestare a lui Netanyahu

Franța se desparte de aliații săi occidentali și susține cererea de arestare a lui Netanyahu Franța s-a despărțit de aliații săi occidentali - inclusiv SUA,...

Trump a refuzat să depună mărturie în procesul său penal

Trump a refuzat să depună mărturie în procesul său penal Donald Trump a refuzat să depună mărturie în procesul său penal în care este...

Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă ‘posibil’, dar procurorul CPI complică eforturile

Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă 'posibil', dar procurorul CPI complică eforturile Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un...

România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut marți o discuție telefonică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.