Proteste şi critici rare din partea unor responsabili iranieni împotriva poliţiei după moartea tinerei Mahsa Amini

Publicat:

Moartea în Iran a unei tinere de 22 de ani, după arestarea sa de către poliţie, nu numai că a stârnit proteste în interiorul ţării, dar a provocat şi critici rare din partea unor responsabili iranieni, comentează marţi AFP, potrivit agerpres.  

Furia a luat amploare în Iran de la vestea morţii tinerei Mahsa Amini, vineri, după arestarea acesteia de către unitatea de poliţie responsabilă cu aplicarea codului vestimentar strict pentru femei, inclusiv purtarea vălului în public.


Citește și : Criza energetică a declanşat o goană mondială după cărbune

Mahsa Amini a decedat la spital după trei zile de comă. Moartea sa survine pe fondul unei controverse tot mai mari, atât în interiorul, cât şi în afara Iranului, cu privire la conduita poliţiei morale, cunoscută oficial sub numele de Gasht-e Ershad sau “patrula de orientare”.

“Nu obţine niciun rezultat, ci doar provoacă daune ţării”, a declarat deputatul Jalal Rashidi Koochi pentru agenţia de presă ISNA. “Principala problemă este că unii oameni nu vor să vadă adevărul. Oamenii care sunt duşi de această poliţie de orientare la şedinţe de explicaţii iau la cunoştinţă şi se pocăiesc când ies?”, a adăugat el.

Preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a decis marţi că atitudinea acestei unităţi de poliţie ar trebui investigată pentru a evita repetarea a ceea ce s-a întâmplat cu tânăra Mahsa Amini.

“Pentru a evita repetarea unor astfel de cazuri, ar trebui revizuite metodele folosite de aceste patrule de orientare”, a declarat el agenţiei de presă IRNA.

Şi mai radical, un alt parlamentar şi-a anunţat intenţia de a propune desfiinţarea completă a acestei patrule.”Cred că, din cauza ineficienţei Gasht-e Ershad în ceea ce priveşte înţelegerea culturii hijabului, această unitate ar trebui desfiinţată, astfel încât copiii acestei ţări să nu se teamă când vor întâlni această forţă”, a declarat luni Moeenoddin Saidi pentru agenţia de presă ILNA.

Citește și : Doneţk şi Lugansk cer anexarea la Rusia

 

Patru persoane au fost ucise luni în regiunea kurdă din Iran după ce forţele de securitate au deschis focul în timpul protestelor împotriva morţii tinerei aflate în custodia poliţiei, conform informaţiilor furnizate de un ONG kurd, în a treia zi de proteste cauzate de acest incident care a stârnit furie la nivel naţional, notează Reuters.

Mahsa Amini, din provincia Kurdistan, a intrat în comă şi a murit după ce fusese arestată la Teheran săptămâna trecută de către poliţia morală pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice. Moartea sa a declanşat numeroase demonstraţii, inclusiv în capitala ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.