Protestele din Başkiria sunt pedepsite cu condamnări la închisoare

Publicat:

Şase manifestanţi arestaţi în cursul protestelor din republica Başkiria din Urali, componentă a Federaţiei Ruse, au fost condamnaţi la închisoare pe termene scurte, a anunţat joi justiţia rusă, conform AFP, transmite stiripesurse.ro.

Cinci din pedepsele pronunţate sunt de câte zece zile de închisoare, iar una de 13 zile, arată sursa citată.


Vezi şi: Stamate o avertizează pe Maia Sandu (video): ‘Legislația nu permite acest lucru’ – Stiripesurse.md

Arestările au avut loc luni, în timpul primei manifestaţii în faţa tribunalului din Baimak, oraş cu circa 17.000 de locuitori în apropiere de frontiera cu Kazahstanul. Instanţa judeca în acel moment dosarul opozantului local Fail Alsînov, care se pronunţase împotriva războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei; el se opune de mai multă vreme şi exploatării de către Rusia a resurselor energetice ale Başkiriei.

Protestele au întrerupt şedinţa, iar tribunalul l-a condamnat pe Alsînov abia miercuri, fără public în sală. Disidentul va fi închis timp de patru ani pentru incitare la ură.

După pronunţare, au izbucnit ciocniri între forţele de ordine şi câteva mii de protestatari adunaţi în faţa clădirii pentru a-l susţine pe Alsînov – o demonstraţie neobişnuită în Rusia, remarcă AFP. Mulţimea a fost împrăştiată cu ajutorul gazelor lacrimogene şi au avut loc alte circa 20 de arestări, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, considerată de Rusia “agent străin”.

Protestele din Başkiria sunt pedepsite cu condamnări la închisoare

Preşedintele parlamentului regional, Konstantin Tolkacev, le-a cerut joi cetăţenilor din Başkiria să “îşi exprime opinia în cadrul legii, în special în contextul provocărilor şi într-un moment când se încearcă din străinătate destabilizarea situaţiei”. “Această adunare a oamenilor în apropiere de tribunalul din Baimak a provocat o adevărată furtună de acţiuni, în special ale celor care au plecat din Rusia şi încearcă să ne denigreze ţara şi poporul”, a susţinut el într-un comunicat difuzat prin Telegram.

Conducătorul Başkiriei, Radi Habirov, a avertizat într-un mesaj video că “nu va accepta extremismul şi încercările de destabilizare a situaţiei”.

Furia populară se manifestă foarte rar în Rusia, unde orice critică la adresa puterii poate fi pedepsită cu închisoarea, observă AFP. Cele mai recente proteste semnificative au avut loc în toamna lui 2022, în timpul campaniei de încorporare a sute de mii de rezervişti pentru războiul din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

VIDEO – Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește ‘omul de culoare’

VIDEO - Biden, din nou viral pe Internet. Uită numele lui Lloyd Austin pe care îl numește 'omul de culoare' Clipul în care Joe Biden...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.