Protestele din Iordania continuă chiar şi după demisia premierului. Regele se teme de un ‘salt în necunoscut’

Publicat:

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat în legătură cu un salt “în necunoscut’ în cazul în care criza va continua, după o săptămână de demonstraţii împotriva creşterii preţurilor care l-au costat pe prim-ministru postul, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Încadrate de o importantă prezenţă a poliţiei, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat din nou în noaptea de luni spre marţi în apropierea biroului prim-ministrului din centrul Ammanului, în ciuda demisiei lui Hani al-Mulqi cu câteva ore înainte.


Citeşte şi: ‘Situaţie periculoasă!’ Poliţia germană A ÎNCHIS o şcoală din centrul Berlinului

Oamenii au scandat sloganuri împotriva guvernului şi Fondului Monetar Internaţional (FMI). Unii protestatari şi-au adus copiii.

“Iordania este acum la răscruce de drumuri: fie reuşeşte să iasă din criză şi să ofere o viaţă demnă cetăţenilor săi sau, Doamne fereşte, merge în necunoscut”, a declarat regele Abdullah al II-lea, potrivit unor comentarii transmise de agenţia oficială Petra.

Adresându-se reporterilor luni noapte, suveranul a dat asigurări că problemele economice ale ţării sale, frontalieră cu Siria, Irak, Israel şi Cisiordania ocupată, sunt o consecinţă a instabilităţii regionale, primirii a sute de mii de refugiaţi sirieni şi lipsei de sprijin internaţional.

Citeşte şi: Casa Albă a anunțat oficial data şi ora întâlnirii Trump-Kim

Mii de iordanieni demonstrează de o săptămână împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, mai ales un proiect de lege ce creşte impozitele pentru gospodării şi întreprinderi.

Iordania, o ţară ce nu dispune de resurse naturale, a primit în 2016 un împrumut de 723 milioane de dolari pe trei ani de la FMI, în schimbul unui angajament de aplicare a reformelor structurale şi de a reduce deficitele.

Aliat al Statelor Unite, Iordania a rămas în afara tumultului ce a zguduit alte ţări din regiune începând cu Primăvara Arabă din 2011, chiar dacă anul trecut au avut loc manifestaţii după o reducere a subvenţiilor la combustibili. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.