Provocările din sectorul energetic pot fi depășite prin inovare și tranziție la resurse regenerabile

Publicat:

Provocările din sectorul energetic pot fi depășite prin inovare și tranziție la resurse regenerabile

În Republica Moldova companiile inovatoare ar putea primi derogări de la legislație pentru a-și testa soluțiile în domeniul energiei.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot


PNUD a sprijinit Ministerul Energiei în elaborarea unui proiect de lege care va permite companiilor să funcționeze până la 7 ani în condiții speciale, cu derogări de la anumite legi, pentru a-și testa soluțiile inovative care încă nu sunt reglementate. Proiectul de lege se află la etapa de consultări publice.

În perioada 12-18 mai, reprezentanții Ministerului Energiei, ai Agenției Naționale de Reglementare în Energetică și ai PNUD Moldova au efectuat o vizită de studiu în Danemarca și Portugalia pentru a descoperi experiența celor două țări în reglementarea spațiilor de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei, denumite și sandbox-uri.

În Danemarca, s-au desfășurat întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Climei, Energiei și Utilităților Publice, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Agenției Energiei la care a fost discutat modul de reglementare a sandbox-urilor și suportul oferit Republicii Moldova în depășirea crizei energetice.

Ulterior, a fost vizitat unul dintre spațiile de testare a inovațiilor – GreenLab Skive, creat de autoritățile daneze pentru a stimula cercetarea, dezvoltarea și inovarea în sectorul energetic, care oferă companiilor spațiu de producere și testare, precum și posibilitatea de a activa în condiții preferențiale din punct de vedere vamal și juridic. Investițiile totale în infrastructura GreenLab Skive, făcute de autorități și companiile rezidente, sunt de circa 450 de milioane de dolari.

Vizita de studiu a continuat în Portugalia, unde au avut loc discuții cu reprezentanții Ministerului Mediului și al Acțiunilor pentru Climă, ai Autorității de Reglementare a Serviciilor în Energie, precum și ai Direcției Generale pentru Energie și Geologie. În Portugalia, 90 la sută dintre energia utilizată este generată din surse regenerabile.

Totodată, în Portugalia a fost vizitată și Universitatea de Științe și Tehnologii NOVA, care promovează implicarea studenților, profesorilor și a mediului privat în generarea soluțiilor inovative pentru dezvoltarea societății, inclusiv stimularea de noi soluții și tehnologii în energetică.

Vizita de studiu s-a desfășurat cu susținerea UNDP Moldova, din fondurile oferite de Danemarca.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: ‘Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!’

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: 'Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!' Céline Dion,...

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost ‘prea îndrăzneţ’ în trecut

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost 'prea îndrăzneţ' în trecut Kevin Spacey s-a descris, într-un interviu cu Piers Morgan, ca...

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: ‘Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine’

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: 'Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine' Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii în fața sediului din Sectorul 3,...

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia Așa cum era de așteptat, alegerile europene au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.