Punctul consular ilegal de la Tiraspol nu a fost afectat de reducerea numărul personalului diplomatic rus

Publicat:

45 de diplomați ruși și personal tehnico-administrativ al Ambasadei Federației Ruse au părăsit R. Moldova ca urmare a deciziei autorităților de la Chișinău de a reduce numărul personalului diplomatic rus.

Decizia nu a afectat și activitatea așa numitul punct consular mobil al misiunii diplomatice din regiunea transnistreană ce activează ilegal în regiune și care, potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), nu reprezintă o misiune diplomatică consulară a Federației Ruse distinctă de Ambasada rusă de la Chișinău.


Citește și : Gheorghe Balan, judecătorul care l-a eliberat pe Andronachi: Am luat o decizie perfect legală

Asta în contextul în care autoritățile Federației Ruse s-au arătat supărate în legătură cu decizia de a echivala personalul Ambasadei ruse din R. Moldova și au declarat că acest lucru va afecta activitatea misiunii diplomatice la general.

La sfârșitul lunii trecute, după ce autoritățile din R. Moldova au decis echivalarea personalului ambasadei ruse și respectiv, reducerea acestuia până la 10 diplomați și 15 persoane personal tehnic, ca urmare a unor acuzații de spionaj, Ambasada Rusă la Chișinău a anunțat despre sistarea temporară a serviciilor consulare începând cu 5 august. Totodată, după ce la 14 august, 45 de diplomați ruși și personalul tehnico-administrativ al misiunii diplomatice au părăsit R. Moldova, Ambasada a anunțat că serviciile vor fi reluate pe 17 august.

Redacția Zona de Securitate a monitorizat activitatea punctul mobil din stânga Nistrului și am constatat că acesta a rămas deschis, atât în perioada sistării serviciilor consulare ruse la Chișinău, cât și după reluarea acestora. În prezent așa numitul punct consular mobil al misiunii diplomatice în regiunea transnistreană, activează fără modificări de program și servicii.

În această perioadă, zilnic au putut fi observați oamenii ce stau la coadă pentru a-și perfecta actele în fața clădirii în care misiunea diplomatică rusă oferă ilegal servicii consulare. Totodată, reprezentanții “punctului consular mobil” însuși spun că acesta activează fără modificări. Atât pe site-ul ambasadei ruse de la Chișinău, cât și pe ușa “punctului mobil” vedem că acesta își desfășoară activitatea după un program fix, de luni până vineri, începând cu 9:00 și până la 17:00, cu pauză de masă între 13:00 și 14:00.

Deși este prezentat ca un punct mobil, acesta acesta funcționează de facto ca un consulat. Acesta este amplasat pe strada 25 Octombrie, o stradă principală din Tiraspol, are un program stabil și nu are caracter mobil.

Potrivit raportului pretinsului Minister de Externe din Tiraspol, clădirea a fost predată în 2013 la inițiativa așa numitului președinte al regiunii din acea perioadă.

Deschis pe la spatele Chișinăului

Anume atunci, ca urmare a solicitărilor Moscovei de a-și extinde activitatea misiunii diplomatice în stânga Nistrului, care au fost respinse de fiecare dată de autoritățile constituționale ale R. Moldova, a fost deschis așa-zisul punct consular rus mobil la Tiraspol. Declarațiile Chișinăului de atunci precum că activitatea acestuia nu poate fi acceptată până la soluționarea definitivă a conflictului transnistrean, au fost ignorate de partea rusă.

În 2013, potrivit autorităților ilegale de la Tiraspol, în cadrul acestui punct activa un singur diplomat. Nu există informații cu referire la numărul diplomaților ruși care activează în prezent în cadrul acestui punct mobil, însă acum un an, regimul de la Tiraspol continua să ceară Federației Ruse fortificarea acestuia. Vadim Krasnoselski își justifica solicitarea prin faptul că peste 220 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene ar fi primit până acum pașapoarte rusești, iar alți 60 de mii ar sta la coadă după cetățenia rusă, fără a prezenta vreo dovadă în acest sens.

Plângerile Tiraspolului au fost auzite de președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, care a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să soluționeze problema pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste. Atunci, MAEIE condamna declarațiile deputaților ruși privind intențiile de a consolida capacitățile “punct consular mobil”, deschis ilegal. În context, președinta țării, Maia Sandu declara că intențiile Moscovei de a consolida consulatul rus de la Tiraspol reprezintă „o sfidare a legii și o nouă încălcare a integrității teritoriale a R. Moldova”.

Și de această dată, în ciuda rezistenței autorităților constituționale, personalul “punctului consulat mobil” se pare că a fost mărit. Deși oficial, nu au apărut informații dacă a fost sau nu fortificat punctul mobil, în martie 2023, Vadim Krasnoselski declara în cadrul unei întâlniri cu așa numiții deputați ai regiunii că “în urma negocierilor purtate la diferite niveluri, personalul punctului de control de la Tiraspol a fost majorat considerabil”. Atunci pretinsul lider de la Tiraspol planifica să discute despre o nouă mărire a personalului “punctului mobil” cu ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, Vitaly Tryapitsyn.

Într-un răspuns pentru Zona de Securitate, MAEIE a precizat că autoritățile constituționale dețin informații despre toți colaboratorii misiunii diplomatice ruse, însă Ambasada rusă nu notifică expres autoritățile R. Moldova despre o distribuire a activităților pe interior. Totodată, MAEIE precizează că atât timp cât așa-zisul ”punct consular” funcționează fără acordul R. Moldova, în calitate de stat acreditar, activitatea acestuia nu are careva acoperire juridică.

“Țara noastră nu a acceptat și nu a autorizat funcționarea nici unui tip de instituție diplomatică sau consulară a Rusiei la Tiraspol. Toate demersurile Federației Ruse în acest sens au fost refuzate fiind făcută trimitere la prevederile legale în domeniu, inclusiv la faptul imposibilității asigurării securității corespunzătoare necesare funcționării misiunii și a personalului”, se arată în răspunsul MAEIE.

Totodată, prezența diplomatică rusă în R. Moldova se manifestă atât prin Centrului rus de Știință și Cultură, cât și prin Delegația Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control, organul de conducere al operațiunii de menținere a păcii. Potrivit MAEIE, cele două structuri, de asemenea, cad sub incidența deciziei autorităților de la Chișinău de a reduce personalul misiunii diplomatice ruse.

Centrul Rus pentru Știință și Cultură din R. Moldova, care este o filială a Agenției Federale „Rossotrudnicestvo”, este foarte activ în stânga Nistrului, în special activitățile centrului au început să aibă un caracter și mai pronunțat în regiune după invazia rusă în Ucraina. Mai exact, dacă la Chișinău majoritatea activităților au loc în incinta centrului, în stânga Nistrului majoritatea sunt desfășurate în Case de cultură, școli, universitate sau în aer liber.

Centrul pare să fie reprezentat în regiune de diplomatul rus Artem Naumenkov, care este nelipsit de la zecile de evenimente organizate de Centru în stânga Nistrului, afișate pe rețele de socializare.

Până a ajunge angajat al Centrului, Naumenkov a fost asistentul vicepreședintelui Comisiei pentru relații cu CSI din Duma de Stat, Artiom Turov, care, la rândul său a avut multiple întrevederi cu pretinsa administrație de la Tiraspol pe care a asigurat-o de sprijin deplin din partea Rusiei.

De asemenea, din componența Delegației Federației Ruse din cadrul Comisiei Unificate de Control fac parte alți trei diplomați ruși: Maksim Zalumsky, Kelov Dmitry și Aleksandr Andreev. Cel din urmă, este co-președintele Delegației ruse și totodată copreședintele Comisiei mixte de control din partea Rusiei. Andreev a criticat decizia autorităților constituționale și a declarat că reducerea personalului ambasadei Rusiei în Moldova „va crea riscuri de eșuare în menținerea păcii și stabilității” pe Nistru.

Citește și : ONU denunţă un atac ‘odios’, după bombardamentul rus asupra oraşului Cernigău

Primul din stânga este Dmitrii Sorokin – comandantul militar superior al contingentului rus de “pacificatori”, în mijloc este șeful Grupului Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) , staționate ilegal în regiunea transnistreană, colonelul Dmitry Zelenkov, iar cel din dreapta este Kelov Dmitry, membru în CUC din parte F. Ruse. Tiraspol, 29 iulie 2023

Din informațiile deținute de redacția noastră, Maksim Zalumsky, Aleksandr Andreev, Kelov Dmitry și  Artem Naumenkov nu au plecat pe 14 august din Moldova.

Aceste activități sunt desfășurate chiar dacă există mai multe acorduri bilaterale dintre Republica Moldova și Rusia, cum ar fi cel de Prietenie, în care articolul 5 stipulează că părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor. Acesta însă nu a fost respectat în privința teritoriului din stânga Nistrului.

Articolul 5

„Fiecare dintre înaltele Părţi Contractante se va abţine de la orice acţiuni, care ar cauza prejudicii celeilalte înalte Părţi Contractante, suveranităţii, independenţei şi integrităţii ei teritoriale. Părţile condamnă separatismul sub toate formele lui de manifestare şi se angajează să nu sprijine mişcările separatiste.”

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.