Putin NU s-a decis încă dacă va participa la conferinţa BRICS din Africa de Sud

Publicat:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide mai aproape de data evenimentului dacă va participe la conferinţa BRICS ce va avea loc în august în Africa de Sud, a anunţat luni Kremlinul, informează Reuters, potrivit agerpres.

Africa de Sud, membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI), menţine relaţii bune cu Rusia, însă teoretic ar trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin în baza mandatului emis în martie de CPI în contextul acţiunilor Moscovei în Ucraina.


Citeşte şi: Un tun din anii ’70 DOBOARĂ dronele Rusiei în Ucraina – Black News

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă regulate dacă Vladimir Putin va participa la conferinţa BRICS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că “o decizie adecvată va fi luată mai aproape de data evenimentului”.

“Dar în orice caz Rusia va lua parte activă (la conferinţă)”, a adăugat Peskov, descriind BRICS drept “o asociaţie foarte importantă”.

Grupul BRICS, acronim care vine de la numele ţărilor membre Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, este considerat o puternică piaţă emergentă, alternativă celei din Occident.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin sub suspiciunea de “deportare” de copii ucraineni în cursul ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Moscova nu şi-a ascuns programul prin care a adus mii de copii ucraineni în Rusia, însă l-a prezentat drept o campanie umanitară menită să-i protejeze pe orfanii şi copiii abandonaţi în zona de conflict.

Peskov a descris atunci mandatul emis de CPI drept “scandalos şi inacceptabil”.

Rusia nu este membră a CPI şi este puţin probabil ca Vladimir Putin să sfârşească în viitorul apropiat judecat de aceasta. Însă mandatul emis pe numele său înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă se va deplasa în orice stat membru al CPI.

CPI a mai emis de asemenea un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile omului, în baza aceloraşi acuzaţii.

Africa de Sud este criticată de la începutul războiului în Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria afirmă că respectă o poziţie “neutră” şi refuză să se alăture apelurilor ţărilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că vrea să favorizeze dialogul între beligeranţi.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale.

Citeşte şi: UE în 2035: Mai mare, mai complicată, mai solidă

Legăturile între Africa de Sud şi Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Naţional African (ANC) în lupta împotriva regimului rasist.

Mandatul de arestare emis de CPI a zdruncinat scena politică în Africa de Sud. Primul partid al opoziţiei, Alianţa Democratică (DA), a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat, solicitând CPI să forţeze mâna guvernului sud-afric

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.