Putin poate pierde războiul din Ucraina: ce trebuie să facă Kievul și ce trebuie să schimbe SUA

Publicat:

Putin poate pierde războiul din Ucraina: ce trebuie să facă Kievul și ce trebuie să schimbe SUA

Pe parcursul celor doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, armata ucraineană a sfidat așteptările privind capacitatea sa atât de a se apăra eficient, cât și de a lansa contraatacuri pentru a alunga forțele ruse. Dar pe cât de mult a uluit prin rezultatele sale, a și dezamăgit, mai ales după eșecul contraofensivei sale de anul trecut, în care occidentalii își puneau mari speranțe, de a obține străpungerea frontului rus fortificat, scrie analistul Lawrence D. Freedman, într-o analiză pentru Foreign Affairs, scrie adevarul.ro.

În prezent, când războiul intră în al treilea an, situația Ucrainei pe front este considerată tot mai dificilă, în timp ce Rusia este în avantaj. Aceste aprecieri pesimiste se bazează pe relatările privind deficitele acute de muniție și forță de luptă, incertitudinea privind continuarea sprijinului SUA, respectiv pe percepția că Rusia, în pofida pierderilor, este gata să profite de avantajul său.


Citește și Polonia a început exercițiile militare Dragon-24 ca parte a manevrelor NATO

Problema cu aceste predicții este că ar putea să nu ia în seamă două aspecte de care depinde evoluția războiului pe parcursul lui 2024, și anume măsura în care Ucraina va reuși să țină piept provocărilor militare, respectiv cea în care Occidentul va continua să-i furnizeze sprijin.

Putin poate pierde războiul din Ucraina: ce trebuie să facă Kievul și ce trebuie să schimbe SUA

Nu încape îndoială că Ucraina are în față provocări majore, scrie Freedman. Actualele sale resurse militare nu-i vor permite prea multe oportunități pentru mișcări operaționale ample. Iar dacă pachetul de ajutor militar al SUA rămâne blocat în Congres, riscul este ca Moscova să preia inițiativa. Pe de altă parte, Occidentul nu este la fel de conștient de presiunea cu care se confruntă președintele rus Vladimir Putin și cât de mult poate crește dacă nu reușește să obțină rezultate rapide din investițiile costisitoare în războiul său. Dacă cucerirea de noi teritorii va fi doar cu prețul unor pierderi uriașe, îi va fi mai greu să justifice meritul întregii întreprinderi. Astfel că, pe măsură ce reevaluează amploarea și natura sprijinului său pentru Kiev, Occidentul trebuie să recunoască faptul că totuși este un război incredibil de greu de câștigat și pentru Putin, și chiar ar putea să-l piardă.

David versus Goliat

Ucraina s-a luptat cu Rusia precum David cu Goliat, cu diferența că, deși i-a aplicat o lovitură năucitoare, nu a reușit totuși să-l și doboare de tot. Astfel, Ucraina este capabilă să facă uz eficient de armele sale, dar nu are nicio șansă să zdrobească Rusia. Cu alte cuvinte, nu poate decapita Rusia, să convertească o înfrângere umilitoare aplicată Rusiei în răsturnarea lui Putin.

Nici măcar eșecurile majore nu par să fi avut cine știe ce impact asupra lui Putin.

Până la sfârșitul anului 2022, Kremlinul reușise să pună întreaga țară pe picior de război –posibil în vederea unui război lung. Cum Putin a pus totul la bătaie, e decis să continue până când obține ceva ce poate numi victorie. Așadar, Goliat e încă în luptă, cu tot cu avantajul său numeric și al forței brute.

Dar nici David (Zelenski însuși) nu a cedat – și-a ținut la curent poporul cu privire la evoluția războiului și a pledat continuu pe lângă liderii mondiali și parlamentele occidentale, al căror sprijin financiar și material pentru Ucraina a fost vital. Și, deși nu a reușit să îl lichideze pe Goliat, a fost artizanul unei transformări majore a forțelor ucrainene, astfel încât, în pofida inferiorității lor în privința armelor, acestea au capacitatea să pună probleme Rusiei și să-i dea lovituri serioase.

Capitalele europene, mai decise decât Washingtonul în privința susținerii Ucrainei

Kievul nu a fost singur împotriva Rusiei – a primit sprijin de la începutul agresiunii rusești, în 2014. Deși de multe ori a ajuns târziu, a fost îndeajuns pentru a ajuta Ucraina să câștige bătălia pentru Kiev după care, convins de acest succes impresionat, Occidentul a început să-i furnizeze un ajutor mult mai substanțial.

Este motivul pentru care Putin a investit atât de mult efort pentru subminarea acestui sprijin. Până la sfârșitul lui 2023, el vorbea ca și cum ar fi reușit, glumind că aproape a realizat demilitarizarea – unul dintre obiectivele anunțate la începutul invaziei – deoarece Kievul urma să rămână în curând fără arme, după ce fluxul dinspre Occident va seca. Optimismul lui Putin a fost de înțeles, deși nu, așa cum s-ar fi putut presupune, din cauza slăbirii hotărârii din capitalele europene.

Când a început războiul, mulți se așteptau ca Europa să fie punctul slab al alianței occidentale.

Putin poate pierde războiul din Ucraina: ce trebuie să facă Kievul și ce trebuie să schimbe SUA

Pe parcursul anului 2022, prin restricționarea fluxului de gaz și prin creșterea prețului acestuia, Moscova a creat în mod deliberat penurii de energie pentru a-i convinge pe liderii europeni că susținerea Ucrainei este o idee proastă și că, în timpul iernii, populația lor va îngheța de frig. Acesta a fost momentul în care au început să apară în presa occidentală relatări despre o iminentă „oboseală cu privire la Ucraina” pe continent. S-a făcut, de asemenea, mult caz de presupusa lipsă de unitate a liderilor europeni, preconizată a deveni mai pronunțată pe măsură ce războiul s-ar fi prelungit.

Pentru Europa victoria lui Putin ar fi mult mai costisitoare decât sprijinirea Ucrainei

S-a dovedit că nimic din toate acestea nu a fost suficient pentru a atenua pericolul evident pentru Europa de a permite Rusiei să câștige. În schimb, cu cât liderii europeni susțineau mai mult Ucraina, cu atât mai mult aveau nevoie să își susțină angajamentele.

Anul trecut, premierul ungar Viktor Orban părea pregătit să blocheze un nou pachet de ajutor din partea UE pentru Ucraina. Totuși, țările UE au denunțat cacealmaua lui Orban, iar la 1 februarie, după ce a primit câteva concesii minore, Ungaria și-a ridicat veto-ul și UE a aprobat în unanimitate un nou pachet de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari. Deși unele aspecte ale sprijinului european rămân dezamăgitoare, inclusiv ritmul lent al producției de muniție, multe guverne își intensifică eforturile pentru a ajuta Ucraina.

După doi ani de război și în condițiile în care perspectiva unei victorii rusești s-a revigorat, majoritatea liderilor europeni recunosc că susținerea țării asediate este mult mai puțin costisitoare decât a face față consecințelor unei eventuale victorii a lui Putin.

Atitudinea Washingtonului

Nu același lucru se poate spune despre Washington, unde un pachet de ajutor vital de 60 de miliarde de dolari este blocat în Camera Reprezentanților. Totuși, problema nu este o prăbușire a sprijinului general al SUA pentru Ucraina, ci este consecința influenței fostului președinte Donald Trump asupra Partidului Republican și asupra lui Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților. Dacă Putin pare mai încrezător decât în urmă cu un an, când încă o ofensivă rusă obținea puține rezultate cu costuri ridicate, acesta este motivul. Există provizii esențiale de care Ucraina are nevoie, cum ar fi proiectilele de artilerie și sprijinul pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), pe care numai Statele Unite le pot furniza.

Rusia a profitat deja de această întrerupere a sprijinului american, în timp ce perseverează cu ofensivele sale de uzură. Există o notă de urgență în această campanie rusă care infirmă presupunerile conform cărora Putin joacă în mod deliberat un joc de lungă durată și așteaptă pur și simplu epuizarea Ucrainei. Putin vrea ca războiul să se termine, dar numai în condițiile sale. Dacă ucrainenii se concentrează pe întărirea apărării lor, pot împiedica Rusia, care deocamdată nu are putere de luptă, să obțină o victorie rapidă. Dar cu cât vor trebui să aștepte mai mult timp sprijinul american, cu atât mai dificilă va deveni această sarcină.

Ucraina și susținătorii săi au investit mult – poate prea mult – în contraofensiva din vara trecută. Împotriva liniilor defensive „Surovikin” era de așteptat ca o străpungere să fie deosebit de dificilă.

Acum, în contextul deficitului de muniție și de soldați, pentru armata ucraineană deciziile sunt și mai complicate. Principala prioritate a guvernului este să rezolve problema mobilizării pentru a genera forțe mai mari și mai proaspete și pentru a crește calitatea comandanților juniori. Prima decizie majoră a noului comandant al armatei Ucrainei a fost să se retragă din Avdiivka. A fost una prudentă, chiar dacă evacuarea ar fi trebuit să se facă mai devreme, arătând limpede că, în stadiul actual al luptei, Ucraina trebuie să evite să risipească resurse umane și echipamente valoroase doar pentru a respecta principiul conform căruia niciun petec de teritoriu nu va fi cedat fără luptă.

Un joc al negării

Uzura unui război îndelungat își pune amprenta asupra Ucrainei. Totuși, ucrainenii au demonstrat că pot continua să lupte. Actuala fixație occidentală asupra problemelor Ucrainei și dificultatea de a afla exact ce se întâmplă la Moscova au dus la presupuneri facile precum cp Rusia poate continua lupta fără să dea semne de uzură. De fapt, în schimbul resurselor pe care Putin le-a aruncat în acest război, rezultatele au fost slabe încă din primele sale săptămâni, când Rusia a luat cea mai mare parte a teritoriului pe care îl ocupă în prezent. Rusia poate face rost de forță de luptă suplimentară, dar îi este mult mai greu să înlocuiască ofițerii tineri pe care i-a pierdut, precum și echipamentele moderne.

Chiar dacă Ucraina nu reușește să obțină un avantaj major, poate realiza foarte multe prin simpla menținere a numărului mare de victime ale Rusiei și prin faptul că îi refuză victorii ușoare. Perturbarea a logisticii rusești și loviturile sale asupra fabricilor, rafinăriilor de petrol și chiar a navelor aflate în raza de acțiune a dronelor vor fi cele mai probabile stimulente morale pentru forțele sale. Capacitatea Ucrainei de a continua să exporte cereale pe mare și amenințarea sa de a separa Crimeea de Rusia nu oferă Kievului o cale spre victorie, dar stânjenesc considerabil Kremlinul.

Războiul se află acum într-o etapă critică. Ucraina va continua să lupte, orice s-ar întâmpla, dar va trebui să treacă la o poziție mult mai defensivă dacă sprijinul din partea Washingtonului continuă să se clatine.

Dacă pachetul de ajutor din partea SUA se va concretiza, asta ar trebui să faciliteze Ucrainei menținerea liniilor și, la fel de important, reformarea strategiei pe termen lung – principala sarcină pe care Zelenski i-a încredințat-o generalului Sîrski.

Această prioritate va necesita, totodată, ca Washingtonul să își reconsidere abordarea. Anul trecut, a arătat în mod clar câte eforturi trebuie făcute pentru a pregăti forțele ucrainene pentru viitoarele ofensive terestre, dar, totodată, și ce realizări pot fi obținute cu lovituri cu rază lungă de acțiune dincolo de linia frontului. Administrația Biden a fost neliniștită în ceea ce privește aceste lovituri (și probabil că în continuare nu va dori să fie văzută ca facilitând atacuri pe teritoriul rusesc). Dar situația a avansat atât de mult, iar strategia rusă a devenit atât de nemiloasă, încât SUA vor trebui să recunoască cât de important este ca Ucraina să poată lovi ținte la distanță mai mare și cu mai multă precizie.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin, de acord să retragă forţele ruse din mai multe regiuni din Armenia

Putin, de acord să retragă forţele ruse din mai multe regiuni din Armenia Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord să retragă militarii şi...

Analist politic: ‘Războiul, cea mai mare amenințare la adresa securității Europei!’

Analist politic: 'Războiul, cea mai mare amenințare la adresa securității Europei!' Războiul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității continentului european, a declarat analistul...

Toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal

Toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal La ora actuală, toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal, anunță Poliția...

În încercarea de a fugi de război, un ucrainean s-a deghizat în femeie și a încercat să iasă din țară

În încercarea de a fugi de război, un ucrainean s-a deghizat în femeie și a încercat să iasă din țară În încercarea de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.