Qatarului îi este ‘de o mie de ori mai bine’ fără foştii aliaţi din Golf – emir

Publicat:

Emirul Qatarului a declarat marţi că ţării sale îi este ‘de o mie de ori mai bine fără’ statele arabe care au rupt relaţiile lor cu el şi au impus un embargo împotriva Doha, cu cinci luni în urmă, informează AFP, conform agerpres.

Într-un discurs susţinut în faţa adunării consultative numite Majlis al-Shura, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani a declarat că executivul său a pus în aplicare planuri de urgenţă, în condiţiile în care criza din Golf ar putea dura.


‘Nu ne temem de boicotul acestor ţări şi ne e de o mie de ori mai bine fără ele’, a dat emirul asigurări, adăugând totodată că ‘este necesară vigilenţa’.

Tânărul emir a precizat că guvernul pe care îl conduce lucrează asupra ‘unui anumit număr de proiecte pentru securitatea alimentară’ şi “acordă o atenţie specială apei’.

Iranul, Turcia şi mai recent Spania au ajutat Qatarul în privinţa importurilor de alimente, de la declanşarea crizei din Golf. Aceasta a izbucnit la 5 iunie, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile şi şi-au închis frontierele cu micul emirat, acuzându-l de susţinerea unor grupări extremiste şi de apropiere cu Iranul. Qatarul a respins aceste acuzaţii, afirmând că adversarii săi încearcă să aducă politica sa externă ‘sub tutelă’. Criza continuă de atunci, fără perspectiva unei soluţionări, în pofida tentativelor de mediere kuweitiană şi americană.

Începând din 1981, Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahreinul, Omanul şi Kuweitul s-au regrupat în cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG). Din cauza crizei, desfăşurarea summitului anual al CCG în decembrie, în Kuweit se află sub semnul întrebării.

Şeicul Tamim a anunţat de asemenea că vor avea loc alegeri la o dată neprecizată pentru Majlis al-Shura, ai cărei 45 de membri sunt în prezent desemnaţi de emir, dar în prealabil ar urma să fie aprobate noi reglementări.

Qatarul, care are 2,6 milioane de locuitori, este primul exportator mondial de gaz natural lichefiat şi este pe locul trei în ceea ce priveşte rezervele de gaz, după Iran şi Rusia.

Emiratul a fost desemnat de FIFA organizator al Cupei Mondiale de Fotbal în 2022. În această privinţă, şeicul Tamim s-a revoltat împotriva tentativelor adversarilor Qatarului de a face să eşueze acest campionat şi a declarat că marile proiecte de infrastructură continuă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.