R. Moldova are stocate circa 650 milioane de metri cubi de gaz

Publicat:

R. Moldova are stocate circa 650 milioane de metri cubi de gaz

Republica Moldova este pregătită să treacă cu bine de sezonul rece. Pentru prima dată în istoria sa, R. Moldova a stocat gaze naturale înaintea sezonului de încălzire în volume suficiente pentru a acoperi întregul consumul, circa 650 de milioane de metri cubi.

Declarații în acest sens au fost făcute de către secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, în cadrul emisiunii„Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, transmite Știri.md.


„Securitatea energetică este fundamentul la tot ce înseamnă asigurarea stabilității, securității, previziunii pe termen lung și trebuie să spunem că în această iarnă noi am intrat din vară cu planificare foarte precisă, cu un plan de iarnă cum îl numim noi, măsuri preventive pentru sezonul de încălzire și măsuri de atenuare în caz de eventuală criză energetică.

În acest plan de măsuri avem 40 de acțiuni preventive cum ne pregătim să intrăm în iarnă, inclusiv iată cu achiziția de gaze naturale și efectuarea stocurilor suficiente pentru a trece peste sezonul de încălzire și inclusiv contractarea energiei electrice, fapt care și a fost realizat datorită eforturilor Guvernului de a avea această previziune pe termen lung.

R. Moldova are stocate circa 650 milioane de metri cubi de gaz

Ce înseamnă, de fapt, a avea contract la energie electrică pentru un an de zile? Sau ce înseamnă de a avea volume de gaze naturale pe întreaga perioadă de iarnă. Înseamnă predictibilitate.

Ce dorește businessul sau cetățeanul? Să aibă o claritate pe termen lung fiindcă exact acum suntem și la sfârșit de an când se efectuează planificările pentru anul următor.

 

Iată contractul la energie electrică oferă această predictibilitate, pe lângă aceasta oferă alte beneficii, fiindcă înseamnă o factură mai mica la cetățeni, buget mai mic alocat pentru compensații fiindcă tariful la electricitate este mic, asta înseamnă stabilitate, previzibilitate pentru mediul de afaceri pe termen lung, asta înseamnă timp pentru noi ca să avansăm cu interconexiunile electro-energetice.

 

Partea de gaze naturale suntem foarte bine poziționați, pentru prima dată în istoria R. Moldova avem gaze naturale stocate înaintea sezonului de încălzire în volume suficiente pentru a acoperi întregul consum, circa 650 de milioane de metri cubi.

Citeşte şi: AUR are ambiţii mari în România: ‘Vrem să câștigăm toate alegerile din 2024, cu majorități absolute’ – Stiripesurse.md

Gazele naturale au fost achiziționate de către întreprinderea de stat Energocom, sunt realizate în baza unui acord cu BERD, un împrumut de tip revolver care permite a fi utilizat de multiple ori și imediat când apare necesitatea așa cum a fost realizat anul trecut achizițiile de gaze naturale imediat erau livrate pe piață pentru a fi consumate și există așa posibilitate, avem așa experiență”, a spus Constantin Borosan.

Potrivit oficialului, criza energetică a accelerat anumite procese, iar autoritățile au căpătat experiență pentru a depăși eventualele crize.

R. Moldova are stocate circa 650 milioane de metri cubi de gaz

Totodată, oficialul a vorbit și despre faptul că autoritățile pe lângă compensanţiile la facturi şi la achiziţia de lemne, acordă și suport familiilor sub formă de vouchere gratuite pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate.

„Accentul nostru care este – să alocăm resurse și să vedem rezultate pe termen lung. Vorbim anume de eficiența energetică, fiindcă astăzi vorbim foarte mult despre gaze naturale. Eficiența energetică înseamnă investiții, pot fi electrocasnice, izolare termică, o altă sursă de energie mai eficientă, asta înseamnă circuitul banilor în economie, locuri de muncă, asta înseamnă beneficii.

Aici trebuie să ne concentrăm atenția și asta facem prin intermediul programelor e-voucher. Toate aceste investiții vor rezulta într-un consum mai mic energetic. Sperăm la anul să lansăm Fondul de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial”, a mai spus Constantin Borosan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.