R.Moldova cere un nou răgaz de la Gazprom

Publicat:

Republica Moldova i-a solicitat marţi gigantului energetic rus Gazprom să i se acorde un nou răgaz la plata importurilor de gaze naturale ruseşti pe luna ianuarie, a anunţat vicepremierul moldovean Andrei Spînu, citat de agenţia de presă EFE, potrivit agerpres.

“Am discutat ieri (luni) cu (directorul executiv al Gazprom, Aleksei) Miller şi am încercat să convenim asupra unei noi amânări, cu 10 sau 20 de zile, a plăţii în avans (corespunzând lunii ianuarie 2022)”, a afirmat Spînu, subliniind că la sfârşitul acestei săptămâni Chişinăul va achita Gazprom pentru furnizările de gaze pe luna decembrie. În privinţa acestei plăţi nu există nicio problemă, a asigurat el.


Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

Vicepremierul moldovean, citat de portalul Noi.md, a indicat că pentru a se achita de toate obligaţiile faţă de Gazprom pe luna curentă societatea Moldovagaz are nevoie de încă 25 de milioane de dolari înainte de data de 20 ianuarie.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe cinci ani.

Un punct important al acestui contract este înţelegerea convenită de a plăti costul gazelor consumate în luna precedentă, precum şi jumătate din volumul consumat în luna curentă, cel târziu la data de 20 a fiecărei luni.

Anul trecut, Gazprom ameninţase Republica Moldova cu tăierea furnizării de gaze dacă nu-şi achită datoria contractată pentru livrările din octombrie şi cele până la mijlocul lunii noiembrie.

Criza gazelor, care a început în toamna anului trecut, nu s-a încheiat nici în noiembrie, nici în decembrie, situaţia rămâne în continuare dificilă, a recunoscut vicepremierul moldovean, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale în guvernul de la Chişinău, citat de Noi.md.

Totodată, el a remarca că, deşi pe luna ianuarie, preţul mediu de piaţă conform indicelui bursier constituie 1.359 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, Republica Moldova va achita 646 de dolari pe mia de metri cubi, cu 52% mai puţin.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

Andrei Spînu a confirmat că guvernul examinează opţiunea majorării tarifului pentru populaţie. El a dat însă asigurări că executivul va interveni cu noi măsuri de sprijin pentru consumatorii finali, potrivit aceleiaşi publicaţii de peste Prut.

El a precizat că după 20 ianuarie, în funcţie de evoluţia preţurilor la gaze pe piaţa europeană, va fi luată o decizie privind eventuala creştere a tarifului. Executivul moldovean ia în calcul şi majorarea compensaţiilor acordate populaţiei pentru achitarea facturilor, a indicat acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari

SUA anunţă un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA au anunţat luni un nou pachet...

Ucraina a realizat noi scuturi pentru vehiculele de luptă Bradley, pentru a face față atacurilor lansate de Rusia

Ucraina a realizat noi scuturi pentru vehiculele de luptă Bradley, pentru a face față atacurilor lansate de Rusia În încercarea de a face față atacurilor...

Al doilea grup de pompieri moldoveni a plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

Al doilea grup de pompieri moldoveni a plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor Al doilea grup format din 20 de pompieri moldoveni...

De ce are NATO trupe lângă Rusia?

De ce are NATO trupe lângă Rusia? Obiectivul principal al Prezenței avansate sporite a NATO (EFP) este de a descuraja o potențială agresiune prin asigurarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.