R. Moldova, între caniculă și furtuni. Ce ne prognozează meteorologii pentru astăzi și mâine

Publicat:

R. Moldova, între caniculă și furtuni. Ce ne prognozează meteorologii pentru astăzi și mâine

R. Moldova, împărțită între CANICULĂ și averse puternice cu GRINDINĂ. Cum va fi vremea ASTĂZI și marți

R. Moldova va fi împărțită între caniculă și averse puternice cu grindină, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), potrivit ziarulnational.md.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit datelor SHS, pe data de 10 iunie 2024, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33ºC și mai mult.

Totodată, SHS a emis avertizarea meteorologică – „cod galben” de instabilitate atmosferică între ora 15.00 și ora 3.00 dimineața (11 iunie).

Se prevăd ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice și grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-45 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Ziua de mâine, 11 iunie, vine iarăși cu instabilitate atmosferică. În cea mai mare parte a teritoriului vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, ziua local cu grindină. Vântul va sufla din sud-vest slab la moderat, în timpul instabilității cu unele intensificări.

Temperaturile minime noaptea vor fi destul de ridicate oscilând între +17..+22°C. Maximele zilei se vor încadra între +29..+34°C.

Cu referire la caniculă, pompierii avertizează că în astfel de condiții populația trebuie să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. În vederea prevenirii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.

Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor să stea la umbră, evitând expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Dacă ieșirea din casă în orele de vârf este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise. De asemenea, cei care au în grijă copii, vârstnicii și persoane cu boli cronice sunt rugați să-i protejeze de efectele caniculei.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În vederea evitării incidentelor pe apă, cetățenii sunt avertizați că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local Locuitorii orașului Cricova vor putea face în continuare sport pe un nou...

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: ‘Risc major pentru siguranță’

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: 'Risc major pentru siguranță' O secțiune rusă a Stației Spațiale Internaționale (ISS), la care au...

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a localității, atestată...

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin Cipru a devenit una dintre principalele țări din Europa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.