R.Moldova și-a îmbunătățit semnificativ poziția în clasamentul mondial al transparenței bugetare

Publicat:

R.Moldova și-a îmbunătățit semnificativ poziția în clasamentul mondial al transparenței bugetare

Moldova și-a îmbunătățit semnificativ poziția în clasamentul mondial al transparenței bugetare prin îmbunătățirea accesului public la informațiile bugetare.

Acestea sunt rezultatele studiului „Open Budget Survey for 2023”, prezentate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul unei conferințe la care au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Delegației UE în Moldova, Delegației FMI în Moldova, Curții de Conturi și altor instituții.

Potrivit studiului, scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 65 de puncte în 2021 la 81 de puncte în 2023, dintr-un total de 100 de puncte posibile. Acest lucru înseamnă că cetățenii au un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a participa la procesul decizional și pentru a trage guvernul la răspundere, potrivit infomarket.md.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Moldova a îmbunătățit gradul de divulgare a informațiilor privind documentele bugetare și se situează pe locul 5 din 125 de țări incluse în evaluare. Scorul Moldovei este apropiat de cel al Bulgariei, Slovaciei, Ucrainei, României și Republicii Cehe.

În Republica Moldova, nivelul de supraveghere din partea Parlamentului și a Curții de Conturi a fost evaluat la 61 de puncte din 100, în timp ce media mondială este de 53 de puncte.

La secțiunea Participare publică, Moldova a înregistrat o tendință de creștere în comparație cu evaluarea de acum 2 ani: de la 11 puncte în 2021 la 18 puncte în 2023, ceea ce este mai mare decât media mondială de 15 puncte. Acest lucru înseamnă că guvernul a reușit să crească participarea cetățenilor la procesul de elaborare a bugetului. Polonia, Ucraina și Slovacia au obținut un punctaj similar.

Potrivit lui Adrian Lupushore, directorul executiv al Expert-Grup, think tank-ul realizează această evaluare independentă a procesului bugetar împreună cu Parteneriatul internațional pentru buget din 2012.

„Există unele progrese, în ciuda unor limitări recente. Există progrese în ceea ce privește transparența, accesul la informații, participarea la procesul bugetar și responsabilitatea părților implicate”, a declarat acesta, subliniind că rezultatele trebuie consolidate și continuate.

Ministrul Finanțelor, Petr Rotaru, comentând rezultatele studiului, a declarat că această analiză externă permite identificarea punctelor slabe și a punctelor forte, ajută la transparentizarea procesului bugetar și la furnizarea de informații în cel mai accesibil format pentru cetățeni.

„În acest fel înțelegem dacă inițiativele noastre pentru 2022-2023 au fost eficiente și au dat rezultatele scontate. În fiecare ciclu bugetar, îmbunătățim mecanismul în sine și ne așteptăm să implementăm propunerile rezultate din acest studiu”, a declarat ministrul finanțelor.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Trebuie remarcat faptul că cea de-a 9-a ediție a Open Budget Survey include 125 de țări. Republica Moldova participă oficial la sondaj începând cu anul 2017. În 2023 au fost evaluate doar documentele publicate și evenimentele, activitățile sau evenimentele care au avut loc până la 31 decembrie 2022. sondajul se bazează pe un chestionar completat în fiecare țară de către un expert independent în domeniul bugetar.

Proiectul de chestionar din fiecare țară a fost verificat, de asemenea, de un expert independent anonim, iar în Moldova – de un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu

Andrei Năstase a dus la Președinție o carte despre Donald Trump, pentru a o înmâna președintei Maia Sandu Ex-ministrul de Interne Andrei Năstase, care va...

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova

Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova Prima zi de admitere la universităţile din Republica Moldova a început cu probleme tehnice. Platforma online...

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță

Locuitorii cartierului din preajma Aeroportului, lăsați fără infrastructură, fără spații verzi și fără speranță S-au pomenit marginalizați și chiar ignorați. De această părere sunt mai...

A fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni

A fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni Directorul CNAIR, Cristian Pistol, anunţă, luni, că a fost desemnat constructorul ansamblului de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.