Rada Supremă a acceptat demisia lui Arsen Avakov

Publicat:

Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei a acceptat joi demisia ministrului de interne Arsen Avakov, din 2014 în funcţie şi considerat unul dintre cei mai influenţi oameni politici din ţară, potrivit EFE, Unian şi agerpres.

Demisia lui Avakov a fost aprobată cu 291 de voturi pentru, şapte împotrivă şi 17 abţineri, dintr-un total de 351 de deputaţi înregistraţi.


Citește și: Peste un sfert dintre bolnavii de COVID-19 au avut simptome și după șase luni de la boală

Fostul ministru şi-a anunţat demisia cu două zile în urmă, fără să precizeze motivele deciziei sale în scrisoarea adresată parlamentului pentru a i se aproba retragerea de la conducerea Ministerului de Interne.

Totuşi, deputaţi ai partidului de guvernământ ‘Slujitorul poporului’ au sugerat că la mijloc ar fi eşecul anchetei cu privire la elucidarea circumstanţelor asasinării jurnalistului Pavel Şeremet, de origine din Belarus, care lucra pentru media de la Kiev. Acesta şi-a pierdut viaţa în 2016 în urma exploziei unei bombe ce fusese amplasată sub maşina sa.

La o conferinţă de presă din 2019, în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, Avakov a anunţat rezolvarea cazului morţii lui Şeremet, numind în mod public trei suspecţi: veteranul războiului din Donbas (estul ţării), Andrii Antonenko, infirmiera militară Iana Dugar şi medicul pediatru Iulia Kuzmenko.

Cu toate acestea, dovezile împotriva lor s-au dovedit neconcludente, iar cazul a atras critici virulente din partea societăţii civile ucrainene. Procesul în acest dosar este curs de desfăşurare, iar cei trei suspecţi au fost plasaţi în arest la domiciliu.

În cadrul conferinţei sale de presă anuale, desfăşurată în luna mai, Zelenski a declarat că este în contact cu Dugar şi va lua în considerare concedierea lui Avakov în cazul în care instanţa o va achita pe ea şi pe ceilalţi suspecţi.

Citeşte şi: POTOP în Germania (VIDEO)! Patru oameni au murit și alți zeci sunt dați dispăruți

Avakov a devenit ministru de interne la 27 februarie 2014, imediat după mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), la care a participat.

El a reuşit să se menţină în funcţie sub doi preşedinţi: Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski, devenind un om politic foarte influent, poate cel mai influent politician după preşedinte, potrivit unor analişti de la Kiev.

Totuşi, Avakov are un palmares controversat. I s-au recunoscut meritele când a reuşit să dejoace o revoltă separatistă în oraşul Harkov în primăvara anului 2014. Atunci militanţi separatişti susţinuţi de Rusia au încercat să ocupe clădiri guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat la Doneţk şi Lugansk.

De asemenea, lui Avakov i se atribuie ideea formării batalioanelor de voluntari din rândul celor care au participat la mişcarea de contestare. Acestea au contribuit la combaterea agresiunii ruseşti în primele etape ale conflictului din Donbas.

În acelaşi timp, i s-a reproşat că nu a implementat în mod eficient reforma poliţiei, lansată în 2015.

Apelurile la demisie s-au intensificat după mai multe incidente în care poliţia a fost acuzată de abuz în ultimii doi ani: uciderea unui băieţel de cinci ani, împuşcat de poliţişti în stare de ebrietate, violarea unui martor într-o secţie de poliţie din regiunea Kiev etc.

Citește și: Laurent Simons, copilul geniu care vrea să-i facă pe oameni nemuritori

Avakov a fost, de asemenea, criticat pentru că nu a investigat în mod adecvat cazuri răsunătoare de asasinate, cum ar fi cel al militantei împotriva corupţiei din oraşul Herson (sud), Katerina Handziuk, în 2018, precum şi cazul lui Pavel Şeremet.

Totodată, fostul ministru a fost acuzat de corupţie şi de sprijinirea mişcărilor de extremă dreapta din Ucraina.

Legislativul de la Kiev urmează să se pronunţe asupra succesorului său vineri. Partidul de guvernământ l-a desemnat pe Denis Monastârski (41 de ani), în prezent preşedintele unei comisii parlamentare din Rada Supremă, pentru a-l înlocui pe Avakov la conducerea Ministerului de Interne. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.