Rândunica a fost desemnată ‘Pasărea anului 2024 în Republica Moldova’

Publicat:

Rândunica a fost desemnată ‘Pasărea anului 2024 în Republica Moldova’

Rândunica a fost desemnată „Pasărea anului 2024 în Republica Moldova”, în urma votului realizat pe pagina de Facebook a Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN). 

Oamenii au ales rândunica, deoarece este mai cunoscută decât alte specii și are un farmec aparte – este o pasăre care deseori trăiește în vecinătatea oamenilor, uneori chiar sub acoperișul casei, potrivit organizatorilor.


„Am desfășurat un concurs pe pagina SPPN, i-am invitat pe oameni să aleagă pasărea lor preferată dintre 5 specii. Rândunica a acumulat cele mai multe voturi și am decis să o declarăm pasărea anului 2024”, a precizat Silvia Ursul, vicepreședinta SPPN, pentru Ecopresa.

La concurs au mai participat următoarele specii: Pănțărușul, Șorecarul comun, Sfrânciocul roșiatic și Cucuveaua.

Rândunica este adesea confundată cu lăstunul de casă. Cum le deosebim?

Rândunica și lăstunul de casă sunt două specii foarte comune, pe care oamenii le confundă frecvent. „Confuzia apare din cauza faptului că păsările se aseamănă destul de bine între ele. Au doar câteva diferențe de aspect, care scapă unui ochi neantrenat. În plus, cele două specii frecventează aceleași habitate și ambele cuibăresc în preajma zonelor populate de oameni”, explică Silvia Ursul într-un articol de pe site-ul pe SPPN.

Cu toate acestea, există deosebiri între aceste două păsări. Vă oferim mai jos informații de ajutor la recunoașterea rândunicii și a lăstunului.

Ornitodata – aplicația ce te ajută să înregistrezi rândunelele și alte  păsări sălbatică observate 

Aplicația Ornitodata, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) pentru a colecta observații despre păsări sălbatice din România, este  disponibilă și în Republica Moldova. Poate fi descărcată uşor de pe Google Play.

Datorită observațiilor semnalate de cât mai mulți utilizatori, va fi acumulată o informaţie mai amplă despre distribuția și abundența păsărilor din Republica Moldova.

Astăzi, 1 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Păsărilor.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate în doar o săptămână

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate  în doar o săptămână În ultima săptămână, specialiștii în dezinformare de la Guvern...

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război Rusia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii...

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant O ucraineancă în vârstă de 19 ani a fost reținută în flagrant în timp ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.