X

Raport alarmant: R.Moldova ocupă, în acest an, ultimul loc din Europa la calitatea drumurilor

Raport alarmant: R.Moldova ocupă, în acest an, ultimul loc din Europa la calitatea drumurilor

Republica Moldova ocupă, în acest an, ultimul loc din Europa la calitatea drumurilor. Acest lucru provoacă îngrijorare, mai ales că rata accidentelor în țara noastră este de cinci ori mai mare decât în state precum Suedia sau Norvegia. Sunt concluziile raportului „Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”, realizat de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, în perioada septembrie 2023 – mai 2024.

Potrivit raportului realizat de ombudsman, în anul 2022 în Republica Moldova s-a înregistrat aproape cea mai înaltă mortalitate în urma accidentelor rutiere din Europa – 83 de decese la un milion de oameni. Unul din motivele invocate de Ceslav Panico pentru mortalitatea înaltă în urma accidentelor rutiere este calitatea joasă a drumurilor. Mai exact, țara noastră ocupă ultimul loc în Europa la calitatea drumurilor, cu doar 2,6 puncte. Avocatul poporului a atras atenția asupra lipsei unei Strategii Naționale pentru Siguranță Rutieră actualizate. Potrivit lui Ceslav Panico, strategia elaborată pentru anii 2011 – 2020 este depășită, potrivit jurnal.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

„S-a constatat că viteza excesivă este principala cauză pentru accidentele rutiere și decesele rezultate din acestea. Ponderea acestei cauze a crescut de la aproape 26% în anul 2018 până la 35,5% în anul 2022 și de la 47% la aproape 53% din totalul deceselor. Tamponările de pietoni sunt cele mai frecvente tipuri de accidente rutiere de pe rețeaua de drumuri publice, cu o pondere a mortalității de 36% din total”, se arată în raportul care indică asupra faptului că Republica Moldova are unele dintre cele mai periculoase drumuri pentru pietoni, pe lângă Ucraina, România și Lituania.

Potrivit lui Ceslav Panico, țara noastră înregistrează de trei ori mai multe decese ale copiilor în accidente rutiere decât media europeană. Astfel, numărul copiilor implicați în accidente a crescut de la 371 în anul 2018, la 480 în anul 2022.

CESLAV PANICO, avocatul Poporului: “Aproximativ 72% din numărul total de accidente rutiere au loc pe infrastructura rutieră urbană. Circa 51% din aceste accidente au loc în interiorul zonelor urbane, care au provocat decesul a 30 persoane. Pe de altă parte, 21% din totalul accidentelor rutiere, care au avut loc în zonele locuite rurale, au provocat decesul a 56 persoane.”

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

O altă problemă, în opinia ombudsmanului, ar fi numărul tot mai mare de șoferi care urcă la volan sub influența alcoolului. De asemenea, în Republica Moldova încă mai există problema coruperii la obținerea permiselor de conducere.

În urma analizei din raport, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a depus peste 40 de recomandări adresate mai multor autorități și a solicitat Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională și Ordine Publică organizarea unei ședințe de prezentare și dezbatere a documentului.

 

Tags: Ceslav PanicodrumeuropaMoldova
Social