Rară întâlnire Abbas şi Gantz înaintea vizitei preşedintelui Biden în Orientul Mijlociu

Publicat:

La şase luni după întâlnirea lor din Israel, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, au avut o întrevedere pentru a pregăti vizita preşedintelui american, Joe Biden, în regiune, au informat vineri autorităţile israeliene, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Această rară întâlnire, desfăşurată joi seară, a avut loc pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Adha şi pentru “a discuta despre coordonarea civilă şi militară înainte de vizita preşedintelui american, Joe Biden”, a indicat biroul ministrului Gantz într-un scurt comunicat.


Citește și :  După demisia lui Johnson, Biden afirmă că doreşte continuarea ‘strânsei cooperări’ cu Regatul Unit

“Întrevederea a fost pozitivă. Părţile au discutat despre provocările de securitate şi civile din regiune (…) şi au convenit să continue coordonarea în domeniul securităţii şi să evite acţiunile care ar putea provoca instabilitate”, a documentul.

La rândul său, Mahmoud Abbas “a subliniat importanţa creării unui orizont politic” între israelieni şi palestinieni şi “necesitatea de a crea o atmosferă (pozitivă) înainte de vizita preşedintelui Biden”, a indicat agenţia oficială palestiniană Wafa.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, fost şef de stat-major la conducerea formaţiunii de centru Albastru Alb, s-au întâlnit în decembrie în Israel, ceea ce a provocat o dezbatere aprinsă în clasa politică israeliană.

Noua lor întâlnire de la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania ocupată, are loc cu mai puţin de o săptămână înainte de vizita preşedintelui american, Joe Biden, în cadrul primului său turneu în Orientul Mijlociu.

Joe Biden este aşteptat între 13 şi 15 iulie în Israel şi în Cisiordania ocupată, unde urmează să se întâlnească cu noul prim-ministru israelian, Yair Lapid, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, înainte de a merge în Arabia Saudită.

Citește și : Boris Johnson îi va lăsa succesorului său ‘deciziile bugetare majore’ (Downing Street)

Predecesorul lui Yair Lapid în fruntea guvernului israelian, Naftali Bennett, pe atunci lider al partidului radical de dreapta Yamina, a afirmat că refuză să se întâlnească cu Mahmoud Abbas.

La finalul unei deplasări săptămâna aceasta la Paris, unde s-a întâlnit cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, Yair Lapid a indicat, la rândul său, că “nu exclude” o posibilă întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, precizând totodată că aceasta “nu este o prioritate” în perspectiva alegerilor legislative din Israel de la 1 noiembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.