Râșii canadieni, pe cale de dispariție, și-au făcut apariția în Vermont pentru prima dată din 2018

Publicat:

Râșii canadieni, pe cale de dispariție, și-au făcut apariția în Vermont pentru prima dată din 2018

O pisică sălbatică rară, numită râs canadian, a fost văzută în Vermont pentru prima dată din 2018, potrivit unei declarații a Departamentului pentru Pește și Faună Sălbatică din Vermont. Rezidentul local Gary Shattuck a filmat pisica mascul pe 17 august, în timp ce animalul se plimba de-a lungul unui drum din județul Rutland, arată The Smithsonian Magazine.

„Râsul canadian este pe cale de dispariție în Vermont și amenințat la nivel național”, afirmă Brehan Furfey, biolog specializat în viața sălbatică în cadrul Vermont Fish and Wildlife Department, în declarație. „Acest lucru face ca orice reperare verificabilă a unui linx în statul nostru să fie importantă. Această nouă observație este deosebit de interesantă, deoarece pisica a fost văzută în comitatul Rutland, mult mai la sud de cele mai multe rapoarte confirmate privind existența linxului în Vermont.”


Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

Adesea, atunci când un linx este raportat departamentului, este o alarmă falsă. Biologii de stat pentru viața sălbatică au reușit să confirme doar șapte din cele 160 de rapoarte de observare a linxilor începând din 2016. Acest lucru se datorează faptului că linxul seamănă cu râsul roșu, o specie care este mult mai comună în zonă – ambele au smocuri negre de blană pe urechi și cozi scurte, cu vârfuri negre. Însă linxu canadian are picioare mai lungi și labe mai mari.. De asemenea, urechile lor sunt mai lungi, iar vârful cozii este complet negru, în timp ce coada râsului roșu are vârful alb pe dedesubt.

„Dacă credeți că vă uitați la un linx, cel mai util lucru pe care îl puteți face este să faceți o fotografie sau o înregistrare video și să o trimiteți la Fish and Wildlife Department”, spune Furfey în declarație. „Marea majoritate a fotografiilor pe care le primesc biologii noștri sunt de linxi roșii, dar asta nu exclude posibilitatea ca un linx canadian să apară într-o zi.”

Acea zi s-a dovedit a fi la mijlocul lunii august, când Shattuck a zărit linxul în jurul orei 18:30 într-o sâmbătă seara. „Nu eram prea departe de casă când am observat această felină mare pe marginea drumului, mergând în aceeași direcție [în care conduceam]”, povestește Shattuck, 73 de ani, lui Dan D’Ambrosio de la Burlington Free Press. „M-am apropiat de ea și nu mi-am putut da seama dacă era un râs roșu. Eram îngrijorat pentru că părea foarte slab”.

„Părea subnutrit, dar nu scotea niciun sunet. Nici nu a dat vreun semn că m-a simțit, nu s-a uitat la mine”, adaugă el pentru Amber Ferguson de la Washington Post.

Dar biologii faunei sălbatice spun că probabil nu este nimic îngrijorător. Masculul singuratic este probabil în trecere prin regiune în timp ce caută un nou teritoriu, un comportament cunoscut sub numele de „dispersare”.

„Deși acest linx pare să fie mai slab, comportamentul său calm în jurul mașinilor care trec, așa cum au raportat observatorii, nu este neobișnuit pentru un animal care se dispersează”, spune Furfey în declarație. „Acest linx era probabil doar concentrat pe găsirea hranei într-o zonă în care iepurii nu sunt abundenți și pe evitarea concurenței cu liliacul și pescarii în timpul trecerii prin sudul Vermontului.”

Râșii canadieni masculi măsoară aproximativ 85 de centimetri lungime și cântăresc între 26 și 30 de kilograme, în timp ce femelele au aproximativ 80 de centimetri lungime și cântăresc între 17 și 20 de kilograme. Potrivit U.S. Fish and Wildlife Service, picioarele lungi și labele mari îi fac bine echipați pentru a vâna iepurii de zăpadă, principala lor pradă, în zăpadă adâncă.

„Râșii sunt special adaptați pentru a vâna iepurii de zăpadă”, spune Furfey în declarație. „Ambele specii au nevoie de habitate forestiere tinere și de un strat de zăpadă fiabil pentru a prospera. În Vermont, cea mai bună combinație de climă, habitat și un număr suficient de iepuri pentru a susține linxul este în Northeast Kingdom, și chiar și aceasta este la limita inferioară în comparație cu zonele din New Hampshire și Maine, unde linxii sunt mai comuni.”

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Lynxii trăiesc în cea mai mare parte a Canadei și în Alaska, în pădurile de conifere din taiga. În statele învecinate, există în prezent populații în nordul Maine și New Hampshire, nord-estul Minnesota, nord-vestul Montana, nordul Idaho, nord-centrul Washington și vestul Colorado.

Deoarece masculult săptămâna trecută este în mișcare și deoarece animalele care se deplasează pot acoperi mult teren, biologii spun că s-ar putea să fi părăsit deja statul Vermont.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou trend pe piața muncii din Japonia: firma care te ajută să-ți dai demisia

Un nou trend pe piața muncii din Japonia: firma care te ajută să-ți dai demisia Există firme specializate în HR care pot executa „profesionist” concedierea...

Turiştii germani şi britanici impulsionează PIB-ul Spaniei, în timp ce economiile lor stagnează

Turiştii germani şi britanici impulsionează PIB-ul Spaniei, în timp ce economiile lor stagnează Spania a înregistrat un număr record de 10,9 milioane de turişti în...

Epava Titanicului se dezintegrază: Balustradele de pe prova navei s-au desprins total

Epava Titanicului se dezintegrază: Balustradele de pe prova navei s-au desprins total Epava Titanicului se dezintegrază pe zi ce trece, astfel că șansele ca artefactele...

Un membru al trupei The Cure se tratează de o formă agresivă de cancer la sânge

Un membru al trupei The Cure se tratează de o formă agresivă de cancer la sânge Roger O'Donnell, membru al trupei The Cure, a dezvăluit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.