Turiştii germani şi britanici impulsionează PIB-ul Spaniei, în timp ce economiile lor stagnează
Spania a înregistrat un număr record de 10,9 milioane de turişti în luna iulie, cu 7,3% mai mulţi decât în urmă cu un an, în timp ce cheltuielile acestora au urcat cu 12%, ceea ce a permis economiei spaniole să înregistreze o creştere solidă, în contrast cu performanţele modeste înregistrate de economiile europene responsabile pentru cea mai mare parte din vizitatori, transmite Reuters, transmite Agerpres.
Cifrele oficiale publicate luni de Institutul Naţional de Statistică din Spania (INE) arată că în primele şapte luni ale anului numărul de turişti străini care au vizitat Spania a atins un maxim istoric de 53,37 milioane de persoane, iar cheltuielile turiştilor străini au crescut cu 18,6%, până la 71 de miliarde euro, în pofida îngrijorărilor iniţiale cu privire la impactul protestelor împotriva turismului de masă şi a temperaturilor extreme, potrivit stiripesurse.
Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022
Graţie acestui boom, stimulat în special de vizitatorii britanici şi germani, ritmul de creştere a PIB-ului Spaniei este aşteptat să ajungă la 2,4% în acest an, o performanţă semnificativ mai bună decât avansul de 0,7% prognozat pentru zona euro şi cel de 0,3% pentru Germania.
Turiştii germani şi-au majorat cheltuielile în Spania cu aproape 10%, până la o medie de 1.340 de euro. Britanicii, care au reprezentat o cincime dintre turiştii străini în Spania, au cheltuit cu 7,5% mai mult, până la 1.389 de euro în luna iulie.
„Spania este mai competitivă decât Germania în sectorul serviciilor. Are loc de asemenea o modificare a obiceiurilor de consum, care au migrat la nivel global spre cheltuielile pentru călătorii. Oamenii preferă să cheltuie mai mult pe un hotel mai bun”, spune Raymond Torres, economist şef la centrul de reflexie Funcas.
Un exemplu este Hauke Prigge, un profesor de comunicare în vârstă de 34 de ani din Berlin, care a vizitat Spania de trei ori în acest an şi a cheltuit, în medie, 2.200 de euro la fiecare din vizitele sale, care au durat câte două săptămâni, mai mult decât a cheltuit acasă.
După vârful din 2017, turismul german în Spania a urmat o tendinţă de scădere treptată, pe măsură ce germanii au explorat alte destinaţii mediteraneene, însă, începând de anul trecut, au revenit în Spania. Rezervările pentru zboruri în luna septembrie, una dintre lunile preferate de turiştii germani pentru călătorii, arată spre o creştere de 8,3% în ritm anual.
Prigge declară că îi place să călătorească în septembrie, dar şi în afara sezonului, în luna martie.
„Vremea acolo este mult mai bună când aici este frig”, spune Prigge.
De asemenea, germanii şi-au modificat şi destinaţiile favorite din Spania. Chiar dacă în continuare vizitează în principal Insulele Baleare din Marea Mediterană, mulţi optează acum pentru regiunile Catalonia şi Valencia.