RĂZBOIUL americano-chinez se mută în presă: Beijingul impune represalii asupra a patru media de peste ocean

Publicat:

China a anunţat miercuri că impune represalii asupra a patru media americane prezente pe teritoriul său, după măsuri similare adoptate de SUA împotriva unor organe de presă chineze, relatează AFP, potrivit agerpres.

Agenţiile Associated Press (AP) şi United Press International (UPI), postul de televiziune CBS şi postul de radio NPR vor trebui să furnizeze în şapte zile lista cu angajaţii lor, bunurile lor imobiliare şi operaţiunile lor financiare în China, a declarat presei Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.


Citește și: Facebook interzice o grupare violentă de extremă dreapta

Este vorba de “represalii necesare împotriva represiunii absurde (a administraţiei americane) faţă de media chineze în SUA”, a subliniat el într-o conferinţă de presă obişnuită.

Guvernul american a modificat la 22 iunie statutul a patru instituţii media de stat chineze, acuzate că sunt “organe de propagandă” ale Beijingului şi ale căror birouri în SUA sunt de acum considerate “misiuni diplomatice străine”.

Aceste organe de presă, între care se numără televiziunea publică CCTV şi tabloidul naţionalist Global Times, trebuie de acum să transmită Departamentului de Stat lista cu angajaţii lor şi cu bunurile lor imobiliare.

Această măsură a SUA se adaugă la o decizie identică adoptată încă din februarie împotriva altor cinci organe media chineze.

La momentul respectiv, decizia a marcat începutul unei escaladări pe terenul media între primele două puteri mondiale, a căror relaţie era deja afectată de tensiuni foarte puternice, în special pe subiectul gestionării noului coronavirus.

Citește și: NATO aprobă planul de apărare pentru Polonia și țările baltice

La sfârşitul lui februarie, trei jurnalişti ai Wall Street Journal au fost expulzaţi din China ca represalii pentru titlul unui articol apărut în cotidianul american. Titlul a fost considerat rasist de către Beijing şi de unii chinezi.

Ulterior, Washingtonul a redus semnificativ numărul chinezilor care primesc autorizaţia de a lucra pentru media de stat din ţara lor în SUA.

Autorităţile chineze au ripostat prin expulzarea altor corespondenţi americani, care lucrau pentru Wall Street Journal şi alte două cotidiene, New York Times şi Washington Post.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, inspectorii de patrulare au prins 26 de...

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță a instalațiilor electrice, precum și a posturilor de transformare, S.A....

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis Directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia din raionul cu același nume, s-ar fi sinucis, scrie presa...

Consultații medicale gratuite în Căușeni și Nisporeni

Consultații medicale gratuite în Căușeni și Nisporeni În această săptămână, echipele mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite locuitorilor din raioanele Căușeni și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.