Războiul din Irak, 20 de ani mai târziu: ‘Situația este dezastruoasă!’

Publicat:

La 20 de ani de la începutul războiului în Irak, cu o coaliție condusă de SUA, situația din țară este dezastruoasă. Majoritatea tinerilor sunt șomeri, miliarde de venituri din prețurile record ale petrolului sunt exportate de elitele corupte, milițiile încă domină părți ale țării, iar formarea unui guvern stabil continuă să fie o sarcină grea. Milioane de tineri irakieni se luptă pentru a avea perspective de viitor. Am obținut opinia politologului Asiem el Difraoui, expert în Orientul Mijlociu: lucrează pentru Fundația Candid din Berlin, scrie EURONEWS, potrivit RADOR.

“În ultimii ani, tinerii irakieni au dat de înțeles că nu vor un regim împărțit în grupuri religioase. Nu vor un regim care să funcționeze numai pentru clientelism, corupție și politică; vor o nouă formă de politică!”, a spus Asiem el Difraoui.


Citește și : Premierul Japoniei a vizitat oraşul-martir Bucea din Ucraina

În speranța unui viitor mai bun, mulți tineri irakieni părăsesc țara – iar alții protestează –, ca în 2019. Cel puțin 600 de tineri au murit în acel moment în timpul acelei revolte, care nu a adus nicio schimbare.

Ceea ce a fost salutat inițial de mulți irakieni pe 20 martie 2003 – scăparea de dictatorul Saddam Hussein -, a lăsat Irakul în ruine 20 de ani mai târziu.

Citește și : BoJo recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar precizează că a fost ‘cu bună credinţă’

Sute de mii de persoane și-au pierdut viața din cauza deceniilor de război civil și a ascensiunii așa-numitului Stat Islamic și a domniei sale de teroare. De asemenea, irakienii au experimentat o clasă politică mai loială Iranului sau Statelor Unite decât cetățenilor irakieni.

“Numai câțiva experți și-ar fi putut imagina în ce dezastru a aruncat Irakul invazia americană”, afirmă un tânăr irakian pentru “Euronews”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.