Războiul din Ucraina, subiect dominant la Forumul Economic Delphi

Publicat:

Războiul din Ucraina, subiect dominant la Forumul Economic Delphi

La mai bine de doi ani de la invazia rusă în Ucraina, această situaţie continuă să domine discuţiile de la Forumul Economic Delphi, cea mai influentă conferinţă anuală organizată în Grecia, scrie stiripesurse.ro.

Experţi, analişti şi lideri mondiali rămân foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte rezultatul conflictului, dar şi cu privire la interesul continuu pentru tendinţele autocratice din întreaga lume, în ciuda progreselor mari pe care democraţiile liberale le-au făcut în perioada postbelică.


Citeşte şi: SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă – Stiripesurse.md

Anne Applebaum, redactor la The Atlantic şi cercetător principal la Johns Hopkins School of Advanced International Studies & Agora Institute, întrebată de ce l-ar susţine cineva pe Vladimir Putin, a răspuns că adevărata întrebare ar trebui să fie de ce oamenii care trăiesc în ţări democratice găsesc atractive regimurile autoritare. “Atunci când se confruntă cu schimbări intense, precum cele pe care le-au trăit societăţile în ultimele decenii, oamenii au tendinţa de a dori să simplifice lucrurile”, a afirmat Applebaum, citată pe site-ul forumului. Ea şi-a împărtăşit convingerea că Putin reprezintă exact acest lucru, prezentându-se ca apărător al tradiţiei în Rusia, şi a descris popularitatea lui Trump într-un mod similar, menţionând că acesta se adresează unei părţi a societăţii care îşi aminteşte de “America nostalgică a anilor ’50 şi ’60 pe care o vedem în filme”.

Războiul din Ucraina, subiect dominant la Forumul Economic Delphi

Ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radoslaw Sikorski, a subliniat influenţa potenţială a Chinei în încetarea conflictului din Ucraina, sugerând că “doar China îl poate convinge pe Putin să pună capăt războiului”. El a evidenţiat rezistenţa Ucrainei şi subperformanţa relativă a eforturilor Rusiei în acest conflict, subliniind că “este un miracol că, la doi ani după o invazie rusă la scară largă, Ucraina rămâne un stat funcţional”. Referindu-se la rezultatul războiului, el s-a întrebat dacă acesta va fi decis pe câmpul de luptă sau prin mijloace economice, subliniind importanţa sprijinului european.

Generalul Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a subliniat rolul crucial al clarităţii strategice în abordarea provocărilor geostrategice. “Pentru a consolida NATO, liderii politici trebuie să acorde prioritate finanţării pentru armată”, a subliniat el, evidenţiind importanţa sprijinirii şi echipării Ucrainei. “Avem nevoie de hotărâre politică”, a adăugat el, concluzionând că “cel mai bun mod de a preveni un potenţial conflict între NATO şi Rusia este ca Ucraina să câştige războiul”.

Războiul din Ucraina, subiect dominant la Forumul Economic Delphi

Fostul prim-ministru grec Alexis Tsipras şi-a împărtăşit opiniile cu privire la viitoarele alegeri europene şi evoluţia politică pe continent, remarcând nu doar diviziunea tradiţională stânga-dreapta, ci şi creşterea alarmantă a partidelor populiste de extremă dreapta.

Ministrul grec al migraţiei şi azilului, Dimitris Kairidis, s-a referit la rutele legale de migraţie şi la poziţiile de bază ale guvernului elen în această problemă. ”Susţinem o migraţie legală şi sustenabilă în conformitate cu legile şi regulile existente, în funcţie de nevoile economiei greceşti. Nu credem în graniţe deschise, încercăm să urmăm calea de mijloc care corespunde nevoilor şi preocupărilor cetăţenilor care sunt fie xenofobi, fie naivi”, a spus Kairidis, citat de agenţia elenă de presă ANA. El a vorbit de asemenea despre strategia guvernului elen privind migraţia legală, al cărei prim pas a fost o iniţiativă lansată cu câteva zile înainte de Crăciunul 2023 pentru accesul legal al migranţilor pe piaţa muncii.

Războiul din Ucraina, subiect dominant la Forumul Economic Delphi

Nikos Androulakis, preşedintele PASOK – Kinima Allagis, şi-a exprimat obiectivul de a deveni al doilea partid politic din Grecia la viitoarele alegeri europene. El a subliniat probleme precum creşterea preţurilor şi cazuri pe care le consideră de corupţie şi impunitate, abordând, de asemenea, criza imobiliară şi impactul programului Viza de aur, menţionând contribuţia acestuia la creşterea chiriilor. Politicianul a propus măsuri care includ dezvoltarea sectorului manufacturier, o tranziţie corectă către o economie verde şi prioritizarea conectării fermierilor la resursele de energie regenerabilă. De asemenea, a pledat pentru promovarea competitivităţii şi a rezilienţei prin cultivarea unei “culturi verzi” în rândul poporului grec.

Generalul în retragere David Petraeus, fost director al CIA, a participat vineri la panelul cu tema ”Starea lumii”, moderat de Athanasios Ellis, redactor-şef al ediţiei în limba engleză a Kathimerini, publicat în Grecia împreună cu New York Times ca ziar unic. Petraeus este în prezent preşedinte al KKR Global Institute, înfiinţat în 2013 de compania de investiţii la nivel mondial KKR pentru a oferi o perspectivă asupra problemelor geopolitice şi a tendinţelor globale.

La cea de-a noua ediţie a Forumului Economic Delphi au fost invitaţi cei mai influenţi decidenţi politici, academicieni, cercetători şi experţi în relaţii internaţionale, diplomaţie şi politică din comunitatea internaţională. Potrivit declaraţiilor făcute de Symeon Tsomokos, preşedintele Forumului Economic Delphi, într-o conferinţă de presă, cea de-a noua reuniune anuală a Forumului se intitulează “Marea tranziţie” şi se va concentra pe tranziţiile cu multiple faţete prin care trece lumea noastră astăzi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

Obama, surprins de cât de ‘dezorienta’ părea Biden la o strângere de fonduri din iunie

Obama, surprins de cât de 'dezorienta' părea Biden la o strângere de fonduri din iunie Biden l-a surprins pe Obama cu starea sa de „dezorientare”...

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov

O fostă deputată naţionalistă ucraineană, împuşcată mortal la Liov Irina Farion, fostă parlamentară naţionalistă ucraineană cunoscută pentru poziţiile sale împotriva Rusiei, a fost împuşcată în...

‘Nostradamus cel viu’ a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial

'Nostradamus cel viu' a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.