SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

Publicat:

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

Un asistent medical de la Spitalul Sf. Pantelimon din București a reclamat decesul suspect a aproape 20 de pacienți, într-o perioadă scurtă de timp, după ce le-ar fi fost administrate doze neconforme de tratament. Ministrul Alexandru Rafila a trimis joi Corpul de Control pentru investigații, transmite RADIO EUROPA LIBERĂ, potrivit stiripesurse.ro.

Asistentele de la ATI au revenit și au transmis pe canale neoficiale, că numărul deceselor ar fi de 17, deși chiar ministrul Sănătății a confirmat că numărul lor este de 20.


Citeşte şi: Mişcările diplomaţilor americani au fost restrânse în Israel – Stiripesurse.md

Ministerul Sănătății a fost sesizat de directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

Alexandru Rafila descinde la ‘spitalul groazei’ din București, unde au fost zeci de morți suspecte – Ministrul a răbufnit: Lăsaţi-ne să ne facem treaba!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat vineri, înainte de vizita la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, că ancheta în cazul deceselor din acest spital este abia la început. El a precizat că va sta de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului Sf. Pantelimon pentru că vrea să ştie exact cum se desfăşoară activitatea în secţia de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.

”Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile, şi noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a spus ministrul înainte de vizita la spital.

Alexandru Rafila a precizat că va sta de vorbă cu echipa de contol, cu managementul spitalului

”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi”, a precizat Rafila.

Joi, directorul spitalului, Bogdan Socea, a fost informat în scris de directorul de îngrijiri privind existența unor informații provenite de la un asistent medical, a cărui identitate este protejată, că în perioada 4-7 aprilie, la secția de Terapie Intensivă au murit 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament.

La rândul său, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.

Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat remis presei joi.

Ministrul Rafila, sceptic privind competența asistentelor în evaluarea activității medicilor

Alexandru Rafila, a confirmat că 20 de pacienții au murit în intervalul 7 – 10 aprilie, în secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon.

El s-a arătat, însă, sceptic privind acuzațiile aduse de o asistentă al cărei nume nu este dat și care pune sub semnul întrebării administrarea tratamentului de medici.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

„Am îndoieli în ceea ce privește situația. Vorbim de un asistent medical care spune că medicii n-au administrat tratamentul corect. Dacă este vorba de o culpă medicală gravă, va exista o implicare din partea Colegiului. Acum este o sesizare scrisă, de la o asistentă care nu este nominalizată. Este un număr neobișnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele. Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată, fără nume, constituie un element de acuzare pentru medici”, a declarat acesta.

Numai că, în plângerea sa, asistenta nu pune sub semnul întrebării administrarea corectă a tratamentului făcută de medici, ci intervenția lor în sensul reducerii dozei de noradrenalină administrată față de cea prescrisă în foaia de observație, ba chiar înlocuirea sa cu ser fiziologic, ceea ce le-ar fi fost fatal pacienților cărora le-au fost reduse dozele, scrie Cetățeanul.net, care a dezvăluit cazul.

„Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei (…). Noi, asistentele, după ce plecau medicii, ridicam nivelul de noradrenalină iar la 20. Pleca medicul de lângă noi, dădeam iar doza din foaia de observație. Mi s-a întâmplat să mă surprindă medicul, să mă întrebe ce fac acolo. Le spuneam că dacă așa scrie în foaie, așa fac. Eu mă duc la pușcărie degeaba?”, scrie publicația, care citează personalul medical.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis o anchetă penală după o plângere venită pe emailul instituției, în care erau reclamate morți suspecte ale unor pacienți la Terapie Intensivă, la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală.

Medic chirurg: motivarea deceselor este neverosimilă

Pentru liderul Sanitas, medicul Toni Popescu, președinte al Diviziei de medici a sindicatului, „este o situație ciudată în care cineva se răzbună pe conducerea spitalului și pe o conducere excepțională care a venit din decembrie în terapia noastră”.

Într-o declarație dată pentru Europa Liberă, el a spus că directoarea de la îngrijiri, „de meserie asistentă, era în concediu când a primit reclamația” și a revenit din concediu joi, ca să reintre iar. „Are frustrări foarte mari și dânsa, și fosta șefă a Terapiei”, spune liderul sindical.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

Sesizarea făcută de directoarea de la îngrijiri către manager arată, însă, că a fost în concediu doar pe 10 aprilie, când a fost sunată și informată de o asistentă medicală de numărul suspect de mare de decese de la terapie intensivă din perioada 4-7 aprilie, „motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat”.

Cetățeanul.net, care preia declarațiile asistentelor scrie că pacienților de la Terapie Intensivă care au murit le fusese redusă doza de noradrenalină, „serul care îi ținea în viață”, ca să moară și să fie, astfel, eliberate paturi la ATI.

Or, liderul sindical spune că nu doar secția de terapie intensivă are paturi, ci și unitatea de primiri urgențe, ca să justifice reducerea fatală a dozei de tratament pentru ca, prin moartea pacienților, să fie asigurat un număr constat de paturi libere la ATI.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

„În decembrie, când s-a schimbat conducerea ATI, mai aveam 3 medici, toți plecaseră. Acum sunt 16. Secția de Terapie Intensivă nu are doar 25 de paturi. Mai există paturi, tot de terapie intensivă, în UPU. Numărul pacienților care vin la Pantelimon a crescut constant în ultimul timp. Vin bătrâni, de 85-90 de ani cu boli grave, cu accidente vasculare cerebrale. La tipul de patologii care sunt în ATI, numărul de decese nu e mare. În farmacia spitalului există permanent noradrenalină. Nu există niciun motiv ca medicii să fi cerut micșorarea dozei. Și toți!”, spune Toni Popescu.

Un medic chirurg a explicat pentru Europa Liberă care este rolul noradrenalinei și și-a exprimat dubiul cu privire la legătura făcută între decese și administrarea medicamentului.

SCANDAL cât casa la un mare spital din Bucureşti! 17 pacienți au murit la Terapie Intensivă

„Motivația deceselor este neverosimilă, deoarece noradrenalina se administrează doar în cazuri excepționale pentru a menține o perfuzare arterială compatibilă cu supraviețuirea până la depistarea și rezolvarea cauzei (o hemoragie masivă a unui organ, de exemplu, sau un șoc cardiogen datorat unui infarct miocardic masiv). Noradrenalina nu se administrează ca tratament cronic, pe mai multe zile”, a explicat pentru Europa Liberă medicul chirurg Laurențiu Ungurianu de la Spitalul Clinic Nr.1 Căi Ferate Witting.
Asemeni colegului său, medicul de la sindicatul Sanitas, nici medicul Ungurianu nu crede în explicația că se urmărea decesul bolnavilor pentru a elibera paturi la ATI.

„Mi se pare desprins dintr-un scenariu horror – o aberație dezgustătoare după părerea mea. Sigur că trebuie să existe o explicație pentru decese, cu siguranță alta decât cea menționată. Numărul deceselor poate părea mare, dar poate fi explicabil dacă patologiile reprezentate erau cu prognostic grav, la un număr de paturi ATI presupun mare, având în vedere caracterul de urgență al spitalului.

Lucrurile trebuie analizate cu atenție, seriozitate și circumspecție. Nu cred în motivația prezentată care pare mai degrabă neserioasă și are caracteristicile unei răfuieli interne duse la absurd”, a conchis chirurgul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Militarii moldoveni se instruiesc în România

Militarii moldoveni se instruiesc în România Militarii Armatei Naționale participă în perioada 8–24 mai curent, la exercițiul ,,Wind Spring –2024”. Citește și: Filat dezvăluie conflictele pe...

Ceban îl atacă dur pe ministrul Alaiba: „Un bețiv și un narcoman…”

Ceban îl atacă dur pe ministrul Alaiba: „Un bețiv și un narcoman...” Atac dur în adresa ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Citește și: Filat...

AstraZeneca retrage vaccinul Covid la nivel global

AstraZeneca retrage vaccinul Covid la nivel global AstraZeneca a anunţat că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui surplus...

Numărul șomerilor a scăzut considerabil

Numărul șomerilor a scăzut considerabil Numărul șomerilor a scăzut considerabil în ultima perioadă. Citește și: Filat dezvăluie conflictele pe care le avea cu Maia Sandu la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.