Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind instalarea unui ‘post de menținere a păcii’ la hidrocentrala de la Dubăsari: O manevră de altă umplutură informațională

Publicat:

Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind instalarea unui ‘post de menținere a păcii’ la hidrocentrala de la Dubăsari: O manevră de altă umplutură informațională

Propunerea Tiraspolului privind instalarea unui „post de menținere a păcii” la centrala hidroelectrică de la Dubăsari, amplasată pe malul drept al Nistrului, este o „manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele din Zona de Securitate. Declarația a fost făcută de delegația Chișinăului din cadrul Comisiei Unificate de Control. Reprezentanții Chișinăului au declarat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului nu a fost prezentată nici un risc sau amenințare clară, care să determine o astfel de inițiativă.

Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) s-au întrunit într-o reuniune de lucru pe 25 aprilie, la Bender, pentru a discuta subiecte de actualitate privind situația din Zona de Securitate, potrivit newsmaker.md.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Potrivit unui comunicat publicat de Guvern, în mod primordial, reprezentanții Chișinăului au insistat ca Tiraspolul să înlăture posturile ilegale ale structurilor de forță neconstituționale. Aceștia au subliniat că posturile respective reprezintă o piedică în calea liberei circulații a cetățenilor și demonstrează ignorarea principiilor regimului Zonei de Securitate.

De asemenea, delegația Chișinăului din cadrul CUC a publicat o declarație oficială, în care a răspuns la propunerea Tiraspolului de a instala un „post de menținere a păcii” în apropierea hidrocentralei Dubăsari de pe malul drept al Nistrului.

Luând act de apelul delegației regiunii transnistrene, delegația Republicii Moldova constată lipsa argumentelor în acesta pentru instalarea unui post suplimentar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii pe partea dreaptă a barajului hidrocentralei de la Dubăsari, care ar rezulta din documentele operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. De asemenea, lipsește o identificare clară a naturii și originii riscurilor percepute sau amenințări la adresa obiectului de infrastructură energetică”, se arată în declarație.

Reprezentanții Chișinăului în CUC au calificat inițiativa Tiraspolului drept „o manevră de altă umplutură informațională” menită să distragă atenția de la problemele legate de Zona de Securitate.

Delegația de la Chișinău a reiterat, totodată, că hidrocentrala de la Dubăsari „se află sub pază armată”, „fapt consemnat în repetate rânduri de către observatorii militari în rapoartele lor privind situația din Zona de Securitate”.

Delegația Chișinăului a declarat că nu există posibile riscuri pe malul drept al Nistrului și că situația în Zona de securitate este controlată. Prin urmare, nu există motive pentru un alt „post de menținere a păcii”.

Amintim că Tiraspolul a propus pe 18 aprilie, după ședința CUC de la Bender, ca un nou post „de menținere a păcii” să fie instalat la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În prezent, un astfel de post se regăsește pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au argumentat solicitarea prin „îngrijorările” legate de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre. La rândul său, Chișinăul a cerut din nou, pe 18 aprilie, la ședința Comisiei, ca regiunea transnistreană să elimine posturile instalate „ilegal” și „abuziv”.

Într-o reacție, Biroul politici de reintegrare a calificat propunerea Tiraspolului drept „o declarație provocătoare și nepotrivită”.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Menționăm că autoritățile Republicii Moldova cer de mai mulți ani cer, deocamdată fără succes, înlocuirea misiunii militare din Zona de Securitate cu una de observatori civili, sub egida internațională. Schimbarea structurii şi misiunii trupelor de pacificare a fost susținută inclusiv de observatorii şi mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia şi administrației de la Tiraspol, care insistă pe ideea că prezența „pacificatorilor” ruși este o „garanți a păcii” în regiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean: „Sărbătorile pascale să vă aducă pace în suflet, liniște în casă și multă bucurie”

Premierul Dorin Recean: „Sărbătorile pascale să vă aducă pace în suflet, liniște în casă și multă bucurie” Sărbătorile pascale să vă aducă pace în suflet,...

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 42 295 traversări, un număr mai...

Putin a participat la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill

Putin a participat la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill Preşedintele rus Vladimir Putin şi zeci de credincioşi din...

Igor Grosu cu ocazia zilei de Paște: „Să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură”

Igor Grosu cu ocazia zilei de Paște: „Să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură” Președintele Parlamentului a transmis un mesaj...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.