Reacția Ministerului Agriculturii la acuzațiile fermierilor: Ne conformăm practicilor UE

Publicat:

După ce fermierii s-au revoltat de faptul că autoritățile au introdus o nouă cerință și noi acte pentru a li se oferi subvenții, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au venit cu o reacție.

Cei de la Minister susțin că aceste noi acte sunt necesare, pentru a racorda procedurile de subvenționare la normele europene și pentru a se conforma unei hotărâri a Curții de Conturi.


Citește și : Spînu vrea un acord cu chinezii pentru zboruri directe spre Hong Kong

„O condiție de bază pentru obținerea ajutorului de către fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022 și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern este ca agricultorii să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale.

Acest lucru derivă din Hotărârea nr. 64 din 12.12.2022 a Curții de Conturi.

Prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole.

Totodată, la implementarea acestei obligativități s-au luat în considerare practicile Uniunii Europene, care la fel conțin aceste prevederi, fiind o soluție eficientă pentru diminuarea neregulilor în distribuirea subvențiilor”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

De asemenea, potrivit datelor oficiale, la AIPA au fost depuse 3.264 de cereri de solicitare a subvențiilor, după cum urmează:

  • Subvenționarea primelor de asigurare – 147 dosare;
  • Subvenționarea complementară – 125 dosare;
  • Rambursarea accizei la motorină – 2.841 dosare;
  • Plăți directe per cap de animal – 25 dosare;
  • Plăți directe pentru kg de produs (lapte) – 45 dosare;
  • Ajutor umanitar extern (motorină) – 6 dosare;
  • Ajutor pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022 – 75 dosare.

Citește și : R. Moldova cumpără electricitate din Rusia la prețurile vechi

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară Postările judecătorilor respinși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.