Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Publicat:

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ultraconservator considerat un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a pierdut viaţa într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, au anunţat luni oficiali şi media de stat. Reuters consemnează primele reacţii la acest anunţ, potrivit stiripesurse.ro.

Organizaţia palestiniană islamistă Hamas a difuzat un comunicat în care transmite “cele mai profunde condoleanţe şi solidaritatea” sa ayatollahului Khamenei, guvernului iranian şi poporului iranian pentru “această uriaşă pierdere”. Hamas salută totodată sprijinul acordat de liderii iranieni decedaţi cauzei palestiniene şi rezistenţei împotriva Israelului, exprimându-şi de asemenea încrederea că “instituţiile adânc înrădăcinate” ale Iranului vor reuşi să depăşească “repercusiunile acestei imense pierderi”.


Citeşte şi: Teheranul anunţă cine va prelua puterea în Iran – Stiripesurse.md

Mohammed Ali Al-Houthi, şeful Comitetului revoluţionar suprem al rebelilor houthi din Yemen, a transmis la rândul său pe reţeaua X “cele mai profunde condoleanţe poporului iranian, conducerii iraniene şi familiilor preşedintelui Raisi şi ale delegaţiei însoţitoare pentru martiriul anunţat”. “Ne rugăm Domnului să le dea familiilor răbdare şi alinare. Cu adevărat ai lui Allah suntem şi la El ne vom întoarce. Poporul iranian va rămâne alături de liderii săi loiali, prin voia Domnului”, a mai scris liderul houthi.

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat tot pe reţeaua X “profund întristat şi şocat de moartea tragică a dr. Seyed Ebrahim Raisi, preşedintele Republicii Islamice Iran”. Premierul indian transmite “sincere condoleanţe familiei şi poporului iranian” şi asigură de asemenea că nu va fi niciodată uitată “contribuţia (lui Raisi) la întărirea relaţiei bilaterale India-Iran”, precum şi că “India este alături de Iran în aceste momente de tristeţe”.

Şi premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani a transmis într-un comunicat “sincere condoleanţe liderului suprem iranian Ali Khamenei, poporului şi guvernului iranian” după aflarea “cu profundă tristeţe a veştii tragice a decesului preşedintelui Raisi, ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian şi însoţitorilor lor într-un accident aviatic nefericit în nordul Iranului”. “Ne exprimăm solidaritatea cu poporul iranian frate şi cu oficialii Republicii islamice în această dureroasă tragedie”, se mai adaugă în comunicatul de la Bagdad.

Pakistanul va decreta o zi de doliu şi va coborî drapelele în bernă, în semn de respect faţă de preşedintele iranian şi însoţitorii săi, care au pierit într-un accident de elicopter.

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Într-o postare făcută luni pe platforma X, premierul pakistanez Shehbaz Sharif a transmis cele mai profunde condoleanţe “Iranului frăţesc” din partea sa şi a poporului şi guvernului pakistaneze.

“Marea naţiune iraniană va depăşi această tragedie cu obişnuitul curaj”, a scris Sharif.

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reacţionat la aflarea morţii preşedintelui şi ministrului de externe iranieni, transmiţând cele mai sincere condoleanţe din partea Uniunii Europene.

În fine, ambasada Rusiei la Teheran a transmis la rândul său condoleanţe, potrivit agenţiei de presă ruse Tass, citată de Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

Ușile Serviciului 112 sunt deschise pentru copii în perioada vacanței de vară

Ușile Serviciului 112 sunt deschise pentru copii în perioada vacanței de vară Serviciul 112 organizează în timpul vacanței de vară vizite pentru copii la Centrele...

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei Evenimentul a avut...

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii Săptămâna viitoare va începe izolat cu ploi de scurtă durată și descărcări electrice....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.