Rebelii houthi din Yemen trec pe LISTA NEAGRĂ a Statelor Unite

Publicat:

Administraţia americană a lui Donald Trump a anunţat duminică seară, cu zece zile înainte de încheierea mandatului, că îi va înscrie pe rebelii houthi din Yemen pe lista neagră a grupărilor “teroriste”, ceea ce, conform organizaţiilor internaţionale, riscă să agraveze criza umanitară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a explicat că va informa Congresul de această decizie, adoptată pentru a consolida “descurajarea activităţilor nefaste ale regimului iranian”, susţinător al grupării rebele yemenite în faţa guvernului sprijinit de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, aliat al SUA.


Citește și: Un an de la primul deces de coronavirus, anunțat oficial de China

Trei lideri ai rebelilor houthi au fost de asemenea înscrişi pe lista neagră, printre care şi principalul lor şef, Abdel Malek al-Houthi.

Sancţiunea urmăreşte ca rebelii houthi să poată fi făcuţi responsabili “de actele lor teroriste, în special pentru atacurile transfrontaliere care ameninţă populaţiile civile, infrastructura şi transportul maritim”, a declarat Pompeo.

Anunţul era aşteptat de la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie din SUA. Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi instituţii internaţionale s-au temut ca preşedintele Trump, învins la scrutin, să nu încerce să dea o mare lovitură diplomatică Iranului, inamicul său din Orientul Mijlociu, înainte de instalarea la Casa Albă, la 20 ianuarie, a democratului Joe Biden, care vrea o reluare a dialogului cu Teheranul.

Citește și: Petrecăreții care au sfidat pandemia, AMENDAȚI drastic la o petrecere din Belgia

Conform acestor organizaţii, decizia riscă să provoace o paralizie a livrării de ajutor umanitar către Yemen şi o basculare în foamete a acestei ţări măcinate de război.

“SUA recunosc că există îngrijorări în privinţa impactului pe care aceste desemnări le-ar avea asupra situaţiei umanitare din Yemen”, a spus Pompeo.

“Intenţionăm să introducem în loc măsuri pentru a reduce impactul lor asupra anumitor activităţi şi importuri umanitare”, a adăugat el. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.