Rebelii houthi permit reluarea zborurilor umanitare pe aeroportul din Sana’a

Publicat:

Rebelii houthi au anunţat marţi reluarea “temporară” a zborurilor umanitare ale ONU spre aeroportul din Sana’a, după o pauză de o săptămână în urma loviturilor coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite controlate de insurgenţi, relatează Farnce Presse, potrivit agerpres.

“Autoritatea de aviaţie civilă anunţă reluarea temporară a zborurilor ONU şi ale altor organizaţii către aeroportul din Sana’a”, a indicat canalul rebelilor Al-Massirah.


Citeşte şi: Talibanii avertizează că nu mai vor niciun amestec străin în Afganistan – Black News

Houthi “au informat organizaţiile internaţionale că aeroportul din Sana’a este pregătit să primească zboruri”, a adăugat aceeaşi sursă.

Arabia Saudită intervine în Yemen din 2015 în fruntea unei coaliţii în sprijinul forţelor guvernamentale, aflate în război de şapte ani împotriva houthi, susţinuţi de Iran, rivalul regional al Arabiei Saudite.

Regatul, care controlează spaţiul aerian yemenit, a interzis avioanelor civile să aterizeze pe aeroportul din Sana’a, dar permite zboruri umanitare.

Potrivit rebelilor, zborurile umanitare ale ONU către aeroportul din Sanaa au fost întrerupte la 22 decembrie după loviturile aeriene ale coaliţiei militare, dar coaliţia îi acuză pe insurgenţi că au închis aeroportul cu două zile înainte de atacul său.

Conflictul din Yemen s-a intensificat în ultimele zile, după ce două persoane au fost ucise şi şapte rănite pe teritoriul saudit într-un atac revendicat de houthi care controlează Sana’a de la începutul conflictului în 2014.

În urma atacului, Arabia Saudită a lansat sâmbătă o operaţiune militară “la scară largă” în Yemen, făcând trei morţi şi şase răniţi în ţară.

Duminică, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, Turki al-Maliki, i-a acuzat pe houthi că “militarizează” aeroportul din Sana’a şi îl folosesc “ca principal punct de lansare pentru rachete balistice şi drone” către “Arabia Saudită”.

Citeşte şi: Poşta din St. Nikolaus a răspuns unui număr record de scrisori trimise lui Moş Crăciun – Black News

Houthi au declarat marţi că coaliţia împiedică “sosirea de noi echipamente de comunicaţii şi navigaţie (necesare) pentru a le înlocui pe cele vechi pe aeroportul din Sana’a”.

“ONU şi organizaţiile internaţionale sunt la curent că buna funcţionare a acestor echipamente nu este garantată pe termen lung, în timp ce ele sunt vechi”, au declarat rebelii într-un comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ultraconservator considerat un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a...

Două remorci încărcate cu bunuri au ars în Chișinău

Două remorci încărcate cu bunuri au ars în Chișinău Două remorci încărcate cu bunuri au ars, în această dimineață în Chișinău. Citește și: Rezultate preliminare...

ISIS revendică un atac asupra unor turişti în Afganistan

ISIS revendică un atac asupra unor turişti în Afganistan Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat duminică un atac în care au fost ucişi vineri în...

Zeci de străini au primit refuz de intrare în țară

Zeci de străini au primit refuz de intrare în țară Pe parcursul zilei și nopții trecute, polițiștii de frontieră au emis refuz de intrare pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.