Rebelii rohingya proclamă o încetare unilaterală a focului de o lună în Myanmar

Publicat:

Rebelii rohingya, care au atacat la finalul lunii august mai multe posturi de poliţie din statul Rakhine, în Myanmar, declanşând o ripostă a armatei, au declarat duminică o încetare unilaterală a focului de o lună, transmite AFP.

“Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) declară oprirea temporară a operaţiunilor sale militare ofensive”, a arătat gruparea rebelă într-un comunicat pe Twitter.


ARSA, care afirmă că doreşte apărarea drepturilor încălcate ale acestei minorităţi musulmane, adaugă că vrea astfel să favorizeze sosirea ajutorului umanitar.

Myanmarul va crea în nord-vestul ţării tabere pentru a primi musulmani rohingya strămutaţi din cauza tulburărilor, au anunţat sâmbătă media oficiale, o premieră de la începutul crizei în urmă cu 15 zile, a relatat sâmbătă AFP.

Vineri, ONU a tras semnalul de alarmă şi i-a cerut liderului Myanmarului, Aung San Suu Kyi, “să se mobilizeze”: numărul musulmanilor rohingya care au fugit în Bangladesh în ultimele săptămâni a ajuns la 270.000. Iar mii dintre ei sunt în continuare pe fugă, pe drumuri sau uneori refugiaţi pe coline departe de frontieră, fără apă sau hrană.

Guvernul a promis crearea a trei tabere în nordul, sudul şi centrul districtului Maungdaw – epicentrul violenţelor de două săptămâni.

“Persoanele strămutate care sunt în prezent împrăştiate vor putea primi un ajutor umanitar şi îngrijiri medicale”, oferite de Crucea Roşie locală, a transmis sâmbătă cotidianul Global New Light of Myanmar.

Civilii rohingya fug de violenţele din regiunea lor după ce armata a lansat o amplă operaţiune în urma unor atacuri la sfârşitul lunii august asupra unor posturi de poliţie de către rebelii din ARSA.

Bangladeshul a cerut Myanmarului să oprească acest exod. Circa 27.000 de budişti şi hinduşi şi-au părăsit de asemenea satele. Ei au găsit în mare parte refugiu în mănăstirile şi şcolile de la sud de această regiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.