Rebelii sirieni pleacă din Deraa, după o mediere sprijinită de Rusia

Publicat:

Rebelii sirieni au început să părăsească marţi provincia Deraa din sudul ţării, ca parte a unui armistiţiu negociat de Rusia, menit să pună capăt celor mai grave lupte din regiune din ultimii ani, informează AFP, potrivit agerpres.

Leagăn al revoltei împotriva regimului, începute în 2011, Deraa este în mod regulat zguduită de atentate şi atacuri împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad după recucerirea sa, în vara anului 2018.


Citeşte şi: Biden: ‘NU vom amâna plecarea din Afganistan!’ – Black News

În baza unui acord fără precedent negociat de Moscova, rebelilor li s-a permis să rămână, unii intrând în rândul armatei sau păstrând controlul asupra unor părţi ale provinciei. Însă la sfârşitul lunii iulie au izbucnit ciocniri violente, pe măsură ce forţele regimului de la Damasc au înăsprit controlul asupra Deraa al-Balad, un cartier mare din sudul oraşului cu acelaşi nume, capitala provinciei. De atunci au loc negocieri în încercarea de a pune capăt ciocnirilor soldate cu morţi.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a informat marţi despre un acord de încetare a focului, luptătorii rebeli fiind transferaţi cu autobuzul într-o regiune din nordul ţării unde deţin controlul forţele care se opun regimului.

Evacuările combatanţilor sunt prevăzute de acest acord de armistiţiu care solicită, de asemenea, rebelilor care doresc să rămână în Daraa să predea armele, potrivit OSDH.

Se aşteaptă ca, în baza acordului, forţele regimului sirian să fie desfăşurate în oraşul Deraa al-Balad.

Ziarul pro-guvernamental sirian Al-Watan a informat, de asemenea, despre începerea evacuărilor, afirmând că “punerea în aplicare a acordului de armistiţiu a început”.

Într-o lună, luptele au determinat în Siria strămutarea a 38.600 de locuitori, dintre care majoritatea din Deraa al-Balad, a declarat marţi Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, care a mai spus că, dintre aceştia, în jur de 15.000 sunt femei şi peste 20.400 sunt copii.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna SE PRĂBUŞEŞTE în cazul variantei Delta – Black News

Agenţia ONU a avertizat despre situaţie critică din Deraa, accesul la bunuri şi servicii – inclusiv alimente şi electricitate – fiind evaluat ca extrem de dificil.

Forţele regimului de la Damasc restricţionează intrarea mărfurilor în Deraa al-Balad, unde încă locuiesc 40.000 de persoane, potrivit OSDH. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.