X

Recean: R.Moldova își va recupera cetățenii din Israel și din Fâșia Gaza

Moldova cooperează cu România, dar și cu alte state ale lumii pentru a evacua cetățenii moldoveni din Israel și din Fâșia Gaza. Declarațiile au fost făcute de prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean. Potrivit oficialului, situația în regiunea este un complicată.

„Situația este volatilă. Acolo sunt evoluții din jumătate în jumătate de oră”, a spus Dorin Recean în cadrul emisiunii „Bună Seara” cu Mircea Surdu de la Moldova 1.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Potrivit premierului, instituțiile statului sunt cu ochii pe evoluțiile de acolo și cu prima posibilitate, Republica Moldova își va recupera cetățenii.

„Și Guvernul, și Ambasada de acolo sunt în contact permanent cu Ambasadele tuturor țărilor prietene ale Republicii Moldova. Sunt și mulți cetățeni ai Republicii Moldova care pleacă în Israel, pentru că acolo situația este stabilă. Problema principală este în Fâșia Gaza unde se duc lupte, unde există operațiuni militare”, a mai declarat Dorin Recean.

Amintim că la data de 11 octombrie a devenit cunoscut faptul că un cetățean moldovean a murit în conflictul armat din Israel. Anunțul a fost făcut de către Ministerul de Externe.

„Cu profundă tristețe, informăm că Ambasada Republicii Moldova din Israel a primit tragica veste a pierderii unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani, acesta fiind una dintre victimele atacului terorist comis de către teroriștii infiltrați din Fâșia Gaza. Concetățeanul nostru activa în apropierea zonei de conflict.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menține contactul cu familia concetățeanului decedat și va oferi toată asistența necesară. Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate în aceste momente dificile”, a anunțat Ministerul de Externe.

Autoritățile de la Chișinău au declarat că în Israel se află aproximativ 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Totodată, ambasadorul moldovean a declarat că în Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

De asemenea, MAEIE a dispus crearea unei celule de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

e-mail: tel-aviv@mfa.gov.md

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centrul de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: call.center@mfa.gov.md”, se arată în mesajul Ministerului de Externe.

Tags: Dorin Receanfasia gazaisraelMoldovaRomania
Categorii: ExternePoliticăȘtirile zilei