X

Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Donald Trump că are o ‘mentalitate sionistă’ privind Ierusalimul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe omologul său american Donald Trump că are o ‘mentalitate sionistă’, după recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel, relatează AFP, conform agerpres .

‘Adevăratul proprietar al acestor pământuri este Palestina. Donald Trump vrea ca toate acestea să fie ale Israelului. Este produsul evanghelismului şi al unei mentalităţi sioniste’, a declarat Erdogan, la sfârşitul unui summit extraordinar al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) organizat la Istanbul.

‘Soarta Ierusalimului nu poate fi lăsată în mâinile unei ţări însetate de sânge, care îşi extinde frontierele ucigând cu sălbăticie copii, civili şi femei’, a adăugat el.

Erdogan a afirmat totodată că Statele Unite nu mai pot fi un mediator în eforturile de a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian după decizia Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează Reuters.

Citește și : Emmanuel Macron a declarat că războiul împotriva jihadiştilor este ”în toi” în Sahel

‘De acum înainte, nu mai poate fi vorba ca Statele Unite să mai fie un mediator între Israel şi Palestina, acea perioadă s-a încheiat’, a spus preşedintele turc.

‘Trebuie să discutăm cine va fi mediator de acum înainte. Această chestiune trebuie discutată şi la Naţiunile Unite’, a subliniat Erdogan.

Lideri musulmani, reuniţi în cadrul summitului extraordinar al OCI la Istanbul, au adresat un apel comunităţii internaţionale de a recunoaşte Ierusalimul de Est drept capitala unui stat palestinian. Potrivit unor surse, peste douăzeci de lideri au participat la summitul de la Istanbul şi, în total, 56 de ţări au fost reprezentate.

Tags: capitalăDonald TrumpierusalimisraelIstanbulOCIPalestinaRecep Tayyip Erdogan
Categorii: Știrile zilei