Recordul absolut de temperatură maximă din Cuba a fost doborât

Publicat:

Recordul absolut de temperatură maximă din Cuba a fost doborât

Cuba a înregistrat joi un record de temperatură de 40,1 grade Celsius în partea sudică a teritoriului său, potrivit Centrului de previziuni din cadrul Institutului de Meteorologie, în contextul în care august era de obicei cea mai călduroasă lună a anului, informează AFP.

Joi, “recordul absolut de temperatură maximă din Cuba a fost doborât”, a anunţat centrul menţionat, citat vineri de presa de stat cubaneză. La ora locală 15:00, a fost înregistrată “o valoare de 40,1 grade Celsius la staţia meteorologică din Jucarito, în provincia Granma”, au precizat reprezentanţii centrului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Vârful de căldură din această parte a insulei se datorează influenţei accentuate a presiunii atmosferice înalte, radiaţiilor solare puternice, acoperirii reduse de nori şi vânturilor slabe, au explicat specialiştii cubanezi.

Precedentul record de temperatură din Cuba a fost înregistrat la o altă staţie meteorologică din aceeaşi provincie: 39,7 grade Celsius, pe 12 aprilie 2020.

Potrivit meteorologilor, august este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în insulele din Marea Caraibilor.

Un raport al ONU a confirmat la sfârşitul lunii martie că 2023 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor, cu o temperatură medie la suprafaţa Terrei care a fost cu 1,45 grade Celsius peste nivelul de referinţă din era preindustrială.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

Potrivit acestui raport, există “o probabilitate ridicată” ca anul 2024 să fie marcat la rândul său de temperaturi record.

Creşterea temperaturii globale pe termen lung este cauzată de creşterea concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă. Declanşarea fenomenului El Nino la jumătatea anului 2023 a contribuit la creşterea rapidă a temperaturilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.