Regele Salman al Arabiei Saudite îi cere Iranului să renunţe la ‘ideologia sa expansionistă şi distrugătoare’

Publicat:

Regele Salman al Arabiei Saudite i-a cerut miercuri Iranului, marele rival regional al Riadului, să renunţe la “ideologia sa expansionistă şi distrugătoare”, informează AFP, potrivit agerpres.

“Sperăm că regimul iranian va alege calea raţiunii şi va realiza că singurul mijloc de a inversa poziţia internaţională, care îi respinge practicile, este abandonarea ideologiei sale expansioniste şi distrugătoare ce dăunează propriului popor”, a spus Salman bin Abdulaziz Al Saud.


Citește și : Avigdor Lieberman menţine suspansul în Israel! Nu vrea să sprijine niciun partid la coaliţia de guvernare

Arabia Saudită, marele aliat al SUA, şi Iranul, inamicul Washingtonului, au relaţii foarte tensionate, care au alimentat în ultimele luni temeri privind o escaladare a crizei în Golf.

La 14 septembrie, un atac cu dronă revendicat de rebelii yemeniţi susţinuţi de Iran a vizat două instalaţii majore ale gigantului petrolier Aramco, reducând temporar la jumătate producţia de petrol a Arabiei Saudite. Saudiţii şi americanii au acuzat Teheranul că s-ar fi aflat în spatele acestui atac, însă acesta a dezminţit.

“Regatul Saudit nu caută război”, a dat asigurări regele Salman într-un discurs în faţa Consiliului Shoura (Parlamentul), potrivit unei postări pe Twitter a Ministerului de Externe saudit. Cu toate acestea, el “este gata să apere cu cea mai mare fermitate poporul său împotriva oricărei agresiuni”, a atenţionat el.

Riadul susţine presiunea administraţiei lui Donald Trump asupra Iranului, supus unor sancţiuni americane.

Retragerea unilaterală a SUA în 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian şi restabilirea consecutivă de sancţiuni aspre au accentuat grava recesiune din Iran.

Citește și : CRIMĂ şocantă în Germania: Fiul unui fost preşedinte a fost ÎNJUNGHIAT mortal!

De vineri, Iranul este scena unor manifestaţii care au izbucnit în urma anunţării unei reforme a subvenţiilor la benzină, în beneficiul familiilor mai puţin favorizate, dar care este însoţită de o puternică majorare a preţului la pompă.

Autorităţile au confirmat moartea a cinci persoane, patru membri ai forţelor de ordine şi un civil, însă Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a exprimat temerea că “zeci de persoane” şi-au pierdut viaţa, în timp ce ONG-ul Amnesty International a estimat că “cel puţin 106 de manifestanţi” au fost ucişi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.