Regele saudit demontează acuzaţiile Hezbollah şi-l primeşte la Riad pe premierul libanez

Publicat:

Regele Salman al Arabiei Saudite l-a primit luni pe premierul libanez demisionar Saad Hariri (foto), la 48 de ore după anunţul surpriză privind demisia sa făcut în capitala saudită, în condiţiile în care mişcarea şiită libaneză Hezbollah a acuzat Riadul că l-a forţat pe Hariri să demisioneze, potrivit AFP şi altor media internaţionale.

În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă “situaţia din Liban”, unde teama de un nou haos a fost subliniată de experţi după această demisie, a relatat agenţia oficială SPA, conform agerpres.


Agenţia de presă saudită îl numeşte pe Hariri “fost premier”, în condiţiile în care demisia sa nu a fost încă acceptată de preşedintele libanez Michel Aoun.

Citeşte şi: Luare de ostatici într-un centru pentru protecţia copiilor din Germania

Considerat un protejat al Arabiei Saudite, Hariri a anunţat sâmbătă într-o declaraţie televizată, spre surpriza generală, că demisionează din funcţie, acuzând mişcarea armată Hezbollah şi Iranul, aliat al acesteia, că ar fi “sechestrat” Libanul şi spunând că îi este frică pentru viaţa sa.

De atunci, numeroase zvonuri circulă în Liban cu privire la soarta lui Hariri, mai ales că anunţul său a coincis cu o epurare fără precedent în Arabia Saudită, unde prinţi, miniştri şi oameni de afaceri au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni de combatere a corupţiei.

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-ar fi constrâns pe Saad Hariri să demisioneze. El însuşi şi-a exprimat “preocuparea legitimă” pentru soarta lui Hariri, întrebând: “Este el consemnat la domiciliu? Va fi lăsat să se întoarcă (în Liban)?”

Într-un discurs televizat, Sayyed Hassan Nasrallah i-a îndemnat pe libanezi la calm în faţa acestei noi crize politice de amploare şi să nu manifesteze în stradă, căci, a spus el, “aceasta nu ar duce la niciun rezultat”.

Liderii politici libanezi, a adăugat el, se aşteaptă ca Saad Hariri să se întoarcă în Liban joi, dacă totuşi “i se va permite să călătorească”.

Anturajul lui Saad Hariri, care deţine şi naţionalitate saudită, a respins cu cea mai mare fermitate ipotezele conform cărora Hariri s-ar afla în arest la domiciliu sau ar fi fost forţat să demisioneze.

Duminică, publicaţia saudită Asharq al-Awsat, citând surse neidentificate, a scris că servicii de informaţii occidentale l-au avertizat că o tentativă de asasinat împotriva lui este în curs de pregătire.

Mai mult, canalul tv saudit Al Arabiya al Hadath susţine că Hariri ar fi scăpat joi dintr-o tentativă de asasinare, în timp ce se afla încă la Beirut.

Citeşte şi: HAOS la metroul londonez, după ce un tren a sărit de pe şine – FOTO

Generalul Abbas Ibrahim, şeful Serviciului de Securitate al Libanului, a declarat că nu are informaţii despre niciun complot vizând vreo personalitate politică.

“Trăim într-un climat asemănător celui care exista înainte de asasinarea martirului Rafik Hariri”, a declarat Saad Hariri, referindu-se la tatăl său, care a fost ucis într-un atentat în 2005 la Beirut.

Demisia şefului guvernului libanez riscă într-o primă etapă să reînvie tensiunile între Teheran şi Riad, care îşi dispută hegemonia regională, şi între diferitele comunităţi religioase libaneze.

De asemenea, aceasta pune sub semnul întrebării supravieţuirea coaliţiei guvernamentale formată la sfârşitul anului 2016 după ani de impas politic şi a cărei dificilă formare a fost percepută ca o victorie pentru Hezbollah.

“Pactul naţional” în Liban, un acord nescris încheiat în 1943, rezervă preşedinţia unui creştin maronit, funcţia de şef al guvernului unui reprezentant sunnit şi preşedinţia Camerei Deputaţilor unui şiit. Saad Hariri fusese deja în fruntea unui guvern de uniune naţională între 2009 şi 2011.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.