Regizorul argentinian Fernando Birri a murit la vârsta de 92 de ani

Publicat:

Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat părintele noului cinema latinoamerican, a murit miercuri la Roma la vârsta de 92 de ani, a informat joi o sursă din cadrul familiei, citată de AFP.

Născut la Santa Fe, în sudul Argentinei, la 13 martie 1925, regizorul, care era bolnav de mai mulţi ani, s-a stins într-un spital din capitala Italiei, potrivit agerpres .


“Pentru totdeauna, preşedinte”, a scris pe pagina sa de Facebook Festivalul filmului latinoamerican pe care maestrul, numit adesea “părintele noului cinema latinoamerican”, l-a înfiinţat în 1985 la Trieste, în nord-estul Italiei.

Citește și : Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a dizolvat parlamentul

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei îmbarcat spre Argentina de forţele de ordine la sfârşitul secolului al XIX-lea, Fernando Birri a făcut drumul invers pentru a veni să studieze la Centrul experimental al cinematografiei de la Roma între 1950 şi 1953. După aceea el s-a întors la Santa Fe pentru a înfiinţa un institut de cinema.

În 1961, filmul “Los inundados” i-a adus marele premiu la Mostra din Veneţia. Au urmat apoi “La Pampa gringa” (1963), “Org” (1978), “Mi hijo el Che” (1985), “Che: muerte de la utopia?” (1997), “El siglo del viento” (1999) sau “El Fausto Criollo” (2011).

“În pofida durerii”, festivalul a dorit să-i aducă preşedintelui său un omagiu, caracterizându-l drept “imaginativ, hiperbolic, ireverenţios, discordant, grandilocvent, genial, dar şi poetic, visător şi dătător de inspiraţie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.