Reguli mai stricte pentru obţinerea cetăţeniei R.Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală

Publicat:

Reguli mai stricte pentru obţinerea cetăţeniei R.Moldova. Proiectul de lege votat în lectură finală

Cererile de acordare a cetăţeniei moldoveneşti vor fi coordonate cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Această prevedere, dar şi altele, este inclusă într-un proiect de modificare a Legii cetăţeniei Republicii Moldova votat în a doua lectură de Parlament, în cadrul şedinţei plenare de vineri. Documentul urmăreşte scopul de a exclude riscurile de securitate la adresa statului şi a ordinii publice.

Proiectul de modificare a Legii cetăţeniei Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatul fracţiunii PAS Igor Chiriac, anunţă newsmaker.md.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit autorului, prevederile propuse sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparţin persoanelor din Federaţia Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac propune o serie de modificări la Legea cetăţeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei ţării o vor primi. Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinţei instanţei de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă şase luni.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La doi ani după decizia Curţii Supreme, avortul se află în centrul confruntării Trump-Biden

La doi ani după decizia Curţii Supreme, avortul se află în centrul confruntării Trump-Biden La doi ani după o hotărâre istorică a Curţii Supreme, avortul...

Șoc pentru pasagerii unui microbuz de rută. Șoferul era mort beat la volan

Șoc pentru pasagerii unui microbuz de rută. Șoferul era mort beat la volan Un șofer de microbuz de rută a fost depistat, pe traseu,...

Franţa îşi menţine sprijinul pentru Ucraina, dar nu va trimite trupe sau rachete cu rază de acţiune lungă

Franţa îşi menţine sprijinul pentru Ucraina, dar nu va trimite trupe sau rachete cu rază de acţiune lungă Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a...

Peste 8,6 mii de copii au fost înscriși în clasa I

Peste 8,6 mii de copii au fost înscriși în clasa I În primele două etape de înscriere a copiilor în clasa I, anul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.