Renato Usatîi și Igor Dodon, trecuți în raportul nr. 4 al Promo-LEX

Publicat:

Raportul nr. 4 al Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie constată perpetuarea practicii de interpretate și implementare problematică a cadrului legal.

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activismul concurenților a crescut semnificativ, la fel și numărul cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative și al celor cu potențial de corupere a alegătorilor. S-a majorat esențial și cuantumul cheltuielilor neraportate estimate de Promo-LEX. De asemenea, s-a atestat discurs de ură și sexistă.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Perioada de observare a evenimentelor incluse în Raport este, în general, 19 octombrie – 2 noiembrie 2023. Observarea finanțării campaniei electorale s-a realizat până la 27 octombrie. Rezultatele monitorizării discursului de ură și instigare la discriminare sunt prezentate pentru perioada 13 – 29 octombrie 2023.

Astfel, în perioada sus-menționată, au fost identificate cel puțin șase cazuri de discurs de ură și discurs sexist. Cinci cazuri au avut loc în mediul online, iar un caz a avut loc offline, în cadrul unui eveniment public electoral.

Discursurile de ură au avut la bază criteriile: apartenență politică, orientare sexuală/identitate de gen și sex/gen și au fost îndreptate împotriva politicienilor și competitorilor electorali (4 cazuri), femeilor (3 cazuri) și persoanelor LGBT (2 cazuri). Cele șase cazuri au fost distribuite de 1.144 ori și vizualizate de peste 107 de mii de ori.

Citește și : Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate” și a Uniunii Europene prin Proiectul „Consolidarea cadrului legislativ electoral și evaluarea implementării acestuia în timpul alegerilor locale generale din 2023”.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spania şi Argentina sunt ‘la cuţite’! La mijloc se află soţia premierului iberic

Spania şi Argentina sunt 'la cuţite'! La mijloc se află soţia premierului iberic Ministrul afacerilor externe spaniol Jose Manuel Albares a anunţat luni că l-a...

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți Un bărbat de 71 de ani din Bălți este de negăsit. Poliția solicită sprijinul...

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare O instanţă din Rusia l-a condamnat luni la 25...

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie Retragerea forţelor americane din Niger, o cerinţă a regimului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.