X

Renovarea Cetății Soroca, pe ultima sută de metri

Renovarea Cetății Soroca este la ultima sută de metri. Specialiștii afirmă că totul decurge așa cum trebuie.

„Avem în spate caietul de sarcini, avem în spate analize de laborator al mortarului, al pietrei, care a fost folosită la lucrările de restaurare.

În continuare vor merge lucrările de hidroizolare a galeriei de strajă, evacuarea apelor reziduale din interiorul cetății.

Citește și : Rusia jură răzbunare pentru ‘atacul terorist’ ucrainean asupra podului din Crimeea

Trebuia să se facă și galeria de lemn, la nivelul trei, dar nu o să mai fie făcută”, spune Ion Țarălungă, managerul proiectului, potrivit tvn.md.

De menționat că pentru implementarea acestui proiect, UE a oferit 1,5 milioane de euro.

„În primul rând s-a făcut o analiză arhitectural-structurală și istorică științifică a cetății. Mai întâi a fost pusă o condiție, s-au făcut și săpături arheologice, avem raportul arheologilor, s-a făcut expertiza tehnică a stării zidăriei interioare și exterioare a Cetății Soroca, s-a făcut și o analiză de laborator a mortarului și a pietrei pe care o avem la baza caietului de sarcini. Merge doar curățarea rosturilor și injectarea mortarului numai pentru a se întări zidăria, pentru a se întări pietrele. În locul în care sunt erodări sau unde sunt lipse de pietre și este posibil, atunci se înlocuiește tot cu piatră de calcar autentică”, a adăugat Țarălungă.

Potrivit specialiștilor, piatra se tratează într-un mod special. Pentru acest lucru sunt utilizate nanotehnologii, care previn deteriorarea ulterioară a pereților Cetății.

„Avem protecție UV, în proporție de până la 95%. Lucrăm cu nanotehnologie pură din cristale anorganice, care sunt bazate pe dioxid din titan, care oferă o hidrofobie de 99,7 la sută și care permite suprafeței să respire. Deci nanotehnologia”, relatează specialistul în protecţii nanotehnologice, Savin Gheorghe.

Restaurarea Cetății din Soroca se face în cadrului Proiectului transfrontalier Ștefan cel Mare, istorie comună – patrimoniu comun, Soroca-Vaslui.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană.

Citește și : Arcul Geodezic Struve, singurul monument din Moldova inclus în lista Patrimoniului UNESCO

Bugetul Proiectului se cifrează la 1,66 milioane de Euro, iar lucrările vor fi finalizate pe 15 noiembrie 2023.

Tags: Ion ȚarălungărestaurareSorocaUE
Categorii: SocialȘtirile zilei