Reprezentantul OSCE în problema transnistreană face o vizită oficială în R.Moldova

Publicat:

Noul reprezentant special al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, întreprinde începând de marţi o vizită în Republica Moldova, în timpul căreia va purta discuţii cu oficiali moldoveni şi cu reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol, informează IPN şi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

La Chişinău, Thomas Mayr-Harting are programate întâlniri cu preşedintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Aureliu Ciocoi, precum şi cu lideri ai partidelor politice.


Citeşte şi: O baracă plină cu muncitori a luat foc! 11 oameni au ars de vii!

De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenţi ai ţărilor cu statut de mediator şi observator în formatul de negocieri ‘5+2’, precum şi cu membri ai societăţii civile.

La runda de negocieri în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus Uniunea Europeană şi SUA, ca mediatori) de la Bratislava, desfăşurată în 9-10 octombrie, părţile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna un protocol. Potrivit Chişinăului, problema a constat în stabilirea priorităţilor pe termen scurt. Guvernul moldovean a insistat pe libera circulaţie, respectarea drepturilor omului, asigurarea activităţii şcolilor cu predare în limba română şi unificarea standardelor fiscale şi a tarifelor vamale.

Citeşte şi: Fostul şef al Interpolului, CONDAMNAT la ani grei de închisoare pentru corupţie

Thomas Mayr-Harting i-a succedat la începutul lui ianuarie diplomatului italian Franco Frattini, care a fost reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană timp de doi ani, în timpul preşedinţiei Italiei şi Slovaciei.

Thomas Mayr-Harting este familiarizat cu problema reglementării conflictului transnistrean. În 2016-2017, el a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul, a participat la negocierile “5+2” şi, de asemenea, s-a întâlnit cu conducerea Republicii Moldova şi cu administraţia transnistreană. În acea perioadă el a fost director general pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă. În aceasta calitate, el a reprezentat UE la negocierile în formatul ‘5+2’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.