Reuniune a miniştrilor de Externe din UE, duminică, pentru a întări ajutorul militar acordat Ucrainei

Publicat:

Miniştrii de externe europeni se vor reuni duminică la orele 18.00 (17.00 GMT) prin videoconferinţă pentru a intensifica ajutorul militar acordat forţelor ucrainene în faţa invaziei ruse, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, notează AFP, potrivit agerpres.

“Voi propune un pachet de măsuri de ajutor de urgenţă pentru forţele armate ucrainene, pentru a le sprijini în lupta lor eroică”, a scris el pe Twitter.


Citește și: SUA anunţă sancţiuni directe împotriva lui Putin şi Lavrov

Încălcând unul dintre tabuurile sale privind exportul de arme în zonele de conflict, Berlinul a autorizat sâmbătă livrarea la Kiev a 1.000 de lansatoare de rachete antitanc, 500 de rachete sol-aer Stinger şi 9 obuziere.

Belgia, Ţările de Jos, Franţa şi Republica Cehă, printre altele, au anunţat, de asemenea, livrări de arme şi combustibil forţelor ucrainene.

“Apărarea europeană este în acţiune pentru a sprijini Ucraina, (noi) vom facilita furnizarea de ajutor militar”, a declarat pe Twitter Charles Michel, preşedintele Consiliului European (organul care reprezintă statele membre).

Va fi a doua reuniune a miniştrilor de externe din UE în trei zile, după cea de vineri care a aprobat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei. Acestea îi vizează în special pe preşedintele rus Vladimir Putin, numeroşi responsabili ai regimului, precum şi sectoarele finanţelor, energiei şi transporturilor.

Miniştrii celor 27 nu ar urma să decidă duminică noi sancţiuni împotriva Moscovei, au indicat pentru AFP mai mulţi diplomaţi.

Citește și: Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să nu depună armele şi să apere Kievul: ‘Ne vom apăra ţara!’ – VIDEO

Cu toate acestea, deşi nu se află încă pe ordinea de zi a reuniunii, s-ar putea aborda posibilitatea excluderii Rusiei din sistemul internaţional de mesagerie bancară Swift, Berlinul deschizând sâmbătă calea unei sancţiuni atât de masive.

Germania, care importă mai mult de jumătate din gazul său din Rusia, s-a opus cu înverşunare anterior, dar în cele din urmă s-a declarat dispusă să accepte o “restricţie ţintită” a accesului la Swift şi a indicat că “lucrează să limiteze daunele colaterale” pentru economia germană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar ‘prudenţa’ alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar 'prudenţa' alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi Fostul preşedinte rus Dmitri...

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri Rusia şi Ucraina au făcut miercuri un schimb de prizonieri, câte 95 de fiecare...

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.